Menu
Pressmeddelande från Bisnode

Superföretagen ökar inom välfärdsbolagen

Med 34 hälso- och utbildningsbolag på listan över Sveriges Superföretag 2014 slår välfärdsbranschen rekord. Runt hälften av de mest framgångsrika välfärdsbolagen ligger i Mälardalsregionen och endast ett längre norrut än Uppsala. Branschen är dessutom bäst på jämställdhet – 32 procent av bolagen styrs av kvinnliga vd:ar.

22 okt, 2014

Det är tionde året i rad som de absolut mest högpresterande privata bolagen i svenskt näringsliv koras till Sveriges Superföretag av affärsinformationsföretaget Bisnode och tidningen Veckans Affärer.

Samtidigt som Superlistan firar tioårsjubileum är det också all time high. Totalt 442 företag klarar de hårda kraven för att ta sig in på Superlistan. Trots att Superföretagen endast utgör en halv procent av alla privata företag ligger de bakom 17 procent av den ökade sysselsättningen de senaste tio åren.

Branschen Hälsa & Utbildning har 34 företag med på årets Superlista. Det är en ökning med 42 procent och Hälsa och utbildning hör därmed till de branscher som har ökat mest.

Bland dem finns nio företag inom hem och assistenstjänst, en typ av företag som började dyka upp på Superlistan 2012 och nu är fler än någonsin.

Hälsa och Utbildning är den bransch som har flest andel kvinnliga vd:ar, i alla fall bland superföretagen där siffran ligger på 32 procent. Närmast, med 15 procents andel, kommer Dagligvaror.

Störst av Superföretagen inom välfärdssektorn, Team Olivia i Danderyd, med en omsättning på knappt 2,3 miljarder kronor, leds av vd Eva Jonbacker.  

Superföretagen 2014 inom Hälsa & Utbildning – tio i topp

 

Tjänar pengar och anställer

Superföretagen har mer än fördubblat sin omsättning och antalet anställda de senaste fyra åren. Under de senaste tio åren har Superföretagen bidragit med 19 procent av Sveriges jobbtillväxt, trots att de bara utgör sex promille av aktiebolagen.      

”Antalet Superföretag i Sverige har aldrig varit fler trots att konjunkturen i stora delar av vår omvärld går på sparlåga. Det vittnar om att svenska företag är skickliga på att anpassa sig till tider av sämre ekonomiskt klimat”, säger Per Adolfsson, Sverigechef för Bisnode.

Att över huvud taget komma in på listan är få förunnat - endast 5 promille av Sveriges bolag har lyckats. En sextett av företag utmärker sig särskilt då de har varit med på listan i sju år eller mer, däribland välkända Jula och Acne Studios.

 

”Att ligga kvar på listan år efter år är nästan overkligt. Vi talar här om juvelerna i svenskt näringsliv”, säger Per Adolfsson.

Utnämningen till Superföretag baseras på en unik analys och avancerad bedömning av bolagens ekonomiska prestationer under de senaste fyra åren. Företagen ska ha levererat på topp när det gäller tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, finansiering och kapitalstruktur. Det är som en mångkampstävling i Olympiska spelen där deltagarna efter fyra års intensiva förberedelser måste toppa formen i sex grenar samtidigt.

Fördjupad information om alla superföretag, trender, analys, länsindelningar och en avancerad sökfunktion finns på: http://www.bisnode.se/superforetagen

Om Superföretagen 2014

För att nå status som superföretag räcker det inte att bara vara bra i en gren, företaget måste behärska mångkampens alla inslag. Karakteristiskt för superföretagen är att de har en långsiktig försäljningstillväxt och uthållig lönsamhet, är strategiskt skickliga med finansieringen och samtidigt effektiva i hushållningen av resurserna.

Bisnode identifierar och rankar Sveriges Superföretag utifrån de svenska aktiebolagens ekonomiska prestationer. Modellen tar hänsyn till och väger samman bolagens tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering under de senaste fyra åren. Av alla existerande aktiebolag är det endast 442 företag som kommer med på 2014 års topplista.

För att bedöma varje enskilt företag jämförs dess ekonomiska prestation utifrån sex parametrar med referensvärden baserade på prestationen hos alla andra företag med motsvarande storlek och verksamhet. Bedömningen är relativ, så att de bästa företagen oavsett låg- eller högkonjunktur kan identifieras. Den är också storleksneutral, de bäst presterande företagen återfinns bland såväl större som mindre företag. Bedömningen görs för de senaste fyra åren, för alla företag som existerat sedan år 2009. Listan innehåller alltså företag som under fyra års tid presterat bättre tillväxt än andra jämförbara företag, men som under samma tid dessutom haft bättre vinst, avkastning, effektivitet och kapitalstruktur än andra jämförbara bolag. Utöver detta är villkoret att företagen ska ha en omsättning på minst 10 miljoner kronor under det senaste året.

Undersökningen är framtagen av Per Weidenman, analytiker på Bisnode, som tillsammans med Veckans Affärer har presenterat Årets Superföretagare i tio år. 

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Per Weidenman
Per Weidenman

Senior Analytiker
0706 74 88 45
per.weidenman@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode