Menu
Branschkoll

VVS-Branschen: Kompetensbrist och lönsamhet största utmaningarna

85 procent av företagen i VVS-branschen anser att det är svårt att hitta montörer med rätt kompetens. 60 procent av företagen vill anställa nya montörer. VVS-branschen har minst sagt en utmaning framför sig.

Johan MosslingEn annan utmaning i VVS-branschen är lönsamheten

– I genomsnitt tjänar man 3–4 procent vilket är för lågt med tanke på de risker som finns i entreprenadprojekt. De låga lönsamhetsnivåerna innebär också att utrymmet för att utveckla verksamheten och medarbetarna är begränsat, förklarar Johan Mossling, tillförordnad vd på bransch- och arbetsgivarorganisationen VVS Företagen.

Även politiska beslut är något som branschen oroade sig över i en undersökning som gjordes just före valet. Rotavdraget spelar in i den oron, inte minst som det höjdes flera politiska röster för att göra om rotsystemet. Nu ser avdraget ut att bli kvar, och då kanske den politiska oron kan vändas till försiktig optimism. Inte minst med tanke på de satsningar på bostadsbyggande som utlovats i valpropagandan.

Dessutom, säger Johan Mossling, ligger VVS-branschen rätt i tiden.

– Det kommer att bli ett ökat fokus på energieffektivisering och hållbara uppvärmningssystem, områden där VVS-företag redan i dag spelar en viktig roll.

Snittföretaget har sex anställda och omsätter 10 miljoner kronor. Inget tyder på att jätteföretagen håller på att ta över.


VVS-branschen är en bred bransch

Hit räknar man både företag som monterar och installerar, samt de som tillverkar VVS-material.

Det finns också många yrken inom branschen, till exempel: konstruktör, projektör, isoleringsmontör, VVS-montör, teknisk säljare, energikonsult, energitekniker, kalkyltekniker, driftingenjör och installationsingenjör.

Utbildningskraven varierar beroende på vilket jobb det handlar om, men grundläggande är en yrkesinriktad gymnasieutbildning eller en lärlingsutbildning.

Värme, ventilation och sanitet

– VVS-branschens expertområden påverkar oss alla. När man ska installera ett värmesystem, ny ventilation, gräva ett avlopp eller ordna med vattenförsörjning är det någon av branschens upp emot 50 000 anställda som får jobbet gjort.

TEXT: Gustaf Brickman

 

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.


Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode