Menu
Så funkar det

Tävlingar i sociala medier

Tävlingar i sociala medier kan vara ett enkelt (och billigt!) sätt att snabbt nå många nya kunder. Men se upp, majoriteten av tävlingarna bryter mot lotterilagen. Biz går igenom hur du gör en bra kampanj, helt lagligt.

Lena LeigertOm du har konton på sociala medier har du säkert sett det hundra gånger, företag som lottar ut en pryl mot att du ”gillar” deras sida.

– Det är inget nytt att folk tycker om att vinna saker, konstaterar Lena Leigert, författare till flera böcker om marknadsföring i sociala medier.

– Och tävlingar är ett kostnadseffektivt sätt att få fler följare som du sedan kan skapa en relation med. Men tävlingar i Sverige regleras av Marknadsföringslagen och Lotterilagen.

– Jag skulle säga att 80 procent av de tävlingar du ser i sociala medier bryter mot lagen, för den är mer omfattande än kanalernas egna regler för marknadsföring. Än så länge är dock risken att straffas för olagliga tävlingar i sociala medier ganska liten, men eftersom problemet är så utbrett förs också diskussioner om vad som bör göras.

– Lotteriinspektionen har varit inne på lagförändringar, och diskussioner förs på EU-nivå om skärpt lagstiftning. Följ de lagar och regler som finns, så har du inget att oroa dig för och slipper uppfattas som ett oseriöst företag. 

”Jag skulle säga att 80 procent av de tävlingar du ser i sociala medier bryter mot lagen.”

Vanligaste felet: Lotteri istället för tävling
Det vanligaste felet är att arrangören skriver: ”Gilla vår sida så är du med i utlottningen av ett fint pris.” Men enligt svensk lag är det här ingen tävling utan ett lotteri, och för att du ska få ordna lotterier måste du ha tillstånd av Lotteriinspektionen.

Prestationsmoment krävs
För att din tävling ska klassas som just en tävling måste det finnas ett prestationsmoment, det vill säga deltagarna måste göra något som kan bedömas. Det är därför du alltid behöver skriva en slogan när du deltar i en tävling i till exempel mataffären. Vill du ordna en tävling på Instagram skulle prestationsmomentet kunna se ut så här: ”Följ oss och posta din finaste sommarbild under vår hashtag.

Obligatoriskt med jury
Du får heller inte bara dra en vinnare ur högen, du måste ha en jury som bedömer bidragen och utser en vinnare. Du måste också redan när du utlyser tävlingen beskriva vad det är juryn kommer att bedöma, till exempel: juryn kommer att belöna den mest kreativa tolkningen av vad sommar är.

Berätta för världen
När juryn väl har utsett vinnaren räcker det inte att berätta det för henne eller honom utan alla tävlingsdeltagare måste meddelas. Det kan göras på olika sätt, till exempel på din hemsida eller genom ett inlägg i ditt flöde, huvudsaken är att det har stått i tävlingsreglerna.

Skriftliga tävlingsregler
Information om tävlingstid, juryns bedömningsgrunder, var och när vinnarna offentliggörs samt eventuell vinstskatt måste samlas i skriftliga tävlingsregler. De här reglerna måste du sedan presentera där du har tävlingen. Eftersom det kan bli ganska mycket information, och om det inte finns plats, kan du lägga reglerna på din hemsida och länka dit med texten: för fullständiga tävlingsregler klicka här.

Anpassa vinsterna
Erbjud en vinst som lockar din målgrupp. Har du en trädgårdsbutik når du förmodligen fler potentiella kunder omde kan vinna exklusiva fröer än om vinsten är en surfplatta. Risken är annars att du når många, men att de snarare är intresserade av priset än av dina varor.

Tidningen BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode