Menu
Njut av passionärslivet!

Vilken pensionsspartyp är du?

Prokrastinerare, risktagare eller trygghetsnarkoman, vem är du? Jobbar du som egenföretagare och drömmer om ett pensionärsliv med guldkant? Vi ger dig tips och råd utifrån ditt förhållningssätt till pension, det kanske allra viktigaste sparandet för dig som driver eget.

ProkrastinerarenProkastineraren

Prokrastineraren

Det här är den sanne entreprenören. Att vara anställd och inordna sig har aldrig varit aktuellt. Trygghet är väl bra, men inte på bekostnad av friheten att slippa reglerade arbetstider och lunch i flock. Tids nog kommer kidsen och kraven. Att tjäna pengar på den briljanta idé som mejslats fram under tråkiga historietimmar på gymnasiet – det är att leva sin dröm. Polarna får gärna svettas över sina studielån, priset för ordning och reda. Att jobba dygnet runt är inget problem, men det där med ansvar lämnas med varm hand till dem som älskar punktlistor, Excel-ark och bokföringsprogram.

Som mamma. Utan henne skulle inte alla kvitton, skatteinbetalningar och momsredovisningar hamna på rätt plats. Eller flickvännen. När han spelar tv-spel med kompanjonen, kopplar hon gärna av framför Momondo, Booking.com och Airbnb. Långhelgen i Berlin och en skön surfsemester i Costa Rica är säkrad. Vem som betalar? Hm … det gör hon. Pengar är, som ni förstår inget problem. Åtminstone inte så länge Stefan Ingves ser till att räntan på bostadslånet knappast existerar. Det där med pension och försäkringar? Det tar vi en annan dag. Man måste ju leva först.

Motto: ”Det där med pension tar vi en annan dag.”

RisktagarenRisktagarenRisktagaren

Att lita på systemet är risktagaren främmande. Här är själv bäste dräng. Och risk och avkastning hör ihop, det vet ju alla. Att satsa sig igenom kriser och att se om sitt eget hus, det egna företaget, är enda vägen till framgång. Och varför skatta bort det man tjänat på att våga släppa taget om en trygg anställning?

Nu när hundåren är över och uppdragen trillar in i en jämn ström, finns ingen anledning att lämna ifrån sig sitt kapital till en osäker pensionsmarknad. Det räcker att öppna det orange kuvertet för att inse att den uppskjutna lönen knappast lär öka i värde längs vägen. Eller ens räcka till det nödvändigaste, när det är dags att sluta förvärvsarbeta.

Att lägga alla ägg i samma korg, det vill säga i det egna bolaget må vara en risk för andra, men inte för den som har kontroll. För risktagaren är det så man tryggar familjen. Man och barn måste ju få sitt. När köket kräver en renovering eller reslusten slår till, då kan det behövas ett tillskott. Men det är ju inte värre än att man drygar ut kassan med en utdelning från bolaget. För lite pensionspengar finns ju trots allt på kontot. Och mer kommer det att bli. Vem vet, kanske man kan sälja bolaget dyrt en vacker dag?

Motto: ”Företaget är min pensionsförsäkring.”

Läs även: Den ultimata pensionsguiden till pensionärslivet du drömmer om »

TrygghetsnarkomanenTrygghetsnarkomanenTrygghetsnarkomanen

Att göra av med pengar innan de finns – sånt framkallar rysningar. Här tjänar man först och förlustar sig sen. Om planen håller, blir det flytt till soligare breddgrader om några år. Här gäller det därför att få ut mesta möjliga av slitet med bolaget. Även hustruns pensionssparande har optimerats så att det finns en slant att njuta av de där sista 20 (minst) åren. Och i Portugal räcker den betydligt längre, landet är nästan att betrakta som ett skatteparadis, så varför inte ta chansen? Barnen lär knappast ha något emot att spela golf ett par gånger om året, på mammas och pappas bekostnad.

Några kronor att ärva blir det sowieso. Det togs om hand när 70-talshuset såldes med en hygglig vinst här om året. Bostadsrätten i stan var förvisso dyr, men en tvåa räckte mer än väl. Några lån var inte aktuella, inte ens med århundradets lägsta räntor. Minst en gång om året gås förutsättningarna igenom. Vad gäller för den närmaste tiden? Hur ser det ut i orderböckerna och vad säger bokslutet? Här jobbas det hårt. För vad är väl roligare än tillfredsställelsen att lyckas med det egna och att tjäna en slant att sätta sprätt på på ålderns höst?

Motto: ”Min pension blir kanon, det har jag sett till.”

Tidningen BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode