Menu
Ny teknik

Vaddå Beacons?

En beacon är en liten sensor som möjliggör noggrann positionering inomhus genom en strömsnål blåtandsteknik (i stället för exempelvis GPS).

Beacons kan känna av en mottagare på ett par centimeters avstånd och upp till drygt sjuttio meters avstånd. De kan även sända ut data till mottagaren.

Var kommer Beacons ifrån?

Beacon-tekniken är en kombination av funktioner i bluetooth-standarden och smart mjukvara. Ett av många företag som tillverkar beacons är Estimote. Apple lanserade tjänsten iBeacon med iOS 7, vilket gör det möjligt för Apples enheter att kommunicera med beacons. 

Foto på beacons.VAD KAN BEACONS ANVÄNDAS TILL?

Det finns många användningsområden för beacons och teknologin finns redan bland annat i amerikanska Apple Stores. När kunder närmar sig särskilda produkter kan de få erbjudanden om produkterna pushade till sina telefoner. Beaconteknologin kan också användas för att samla information om hur kunderna rör sig genom butiken.

JAG HAR EN BUTIK, KAN JAG ANVÄNDA BEACONS?

Det korta svaret är ja, det lite längre är nja. För att kommunicera med och samla data om dina kunder räcker det inte att du har en beacon. Dina besökare behöver en enhet som kan ta emot signalen, till exempel en IPhone 4 eller nyare. Dessutom måste de ha bluetooth påslaget och sist men inte minst måste du ha en egen app som de har på när de är inne i butiken.

När du närmar dig produkten i butiken plingar det till i telefonen och ett erbjudande kommer upp på displayen.

Läs även: Fem teknikprylar att hålla koll på 2015

BIz - en handbok för småföregare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode