Menu
Superföretagen 2016

Vad är ett Superföretag?

Ett Superföretag är precis vad det låter som. Ett företag som sticker ut på riktigt. Kraven är enormt högt ställda för att få detta hedersbetyg, något som bevisas av att bara 580 av runt 400 000 företag når upp till kraven i år.

Superföretagen tas ut efter en sammanvägning av bolagens tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering. Det krävs att man är lönsam, strategiskt skicklig med sin finansiering och att man visar att man kan vara effektiv i hushållningen av sina resurser. Och det krävs uthållighet. Kraven gäller nämligen inte år för år, utan det är den senaste fyra-årsperioden som vägs in i bedömningen.

– Att bli ett Superföretag är lite av ett marathon-lopp i företagsamhet. Det krävs högt ställda mål och en resultatorienterad organisation som orkar driva i rätt riktning under flera år, säger Per Weidenman, chefsanalytiker på Bisnode.

En kanske viktigare gemensam nämnare för Superföretagen är att de alla är en starkt bidragande faktor till tillväxten i Sverige. Trots det är det många av företagen på listan som är mer eller mindre okända i allmänhetens ögon.

”Att bli ett Superföretag är lite av ett marathon-lopp i företagsamhet.”

 

– Allmänheten får oftast höra och läsa om det mest hypade bolagen och personerna, sällan om de som arbetar hårdast i bakgrunden. En del i tanken bakom Superföretagen är just att ge uppmärksamhet åt några av våra hårdast arbetande och bidragande företag, oavsett var i landet de finns, fortsätter Per Weidenman.

Superföretag kommer i alla storlekar och från hela landet. Stockholmsområdet har flest i absoluta tal, men ser man till andelen Superföretag av den totala mängden företag i regionen är det Örebro län som ligger i topp, tätt följt av Kalmar och Jönköping. En annan nyhet är att Ikea för första gången tagit sig in på listan över Superföretag.

I år fick vi alltså äran att utse 580 Superföretag runt om i Sverige. Detta är den högsta siffran någonsin. Den tidigare toppnoteringen är från förra året då 496 företag nådde upp till kraven.

Läs mer om 2016 års Superföretag »

Vi hoppas förstås att vi kommer se ännu fler framöver. För Superföretagen behövs. De är våra Superhjältar inom företagande! Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode