Menu
Säljskolan

Vad är content marketing?

Content marketing översatt till svenska blir ungefär ”innehållsmarknadsföring”. Det handlar om att en avsändare, ofta ett företag, marknadsför sig genom att skapa bra innehåll och ha en smart strategi för hur de når ut med det till sina kunder.

Magasin PorterOfta sker det i redaktionell form och vanligt är att det inte handlar direkt om avsändarföretaget utan mer om ett ämne som företaget vill lyfta: En gummistöveltillverkare gör inte en tidning som handlar enbart om stövlar utan snarare om outdoor-liv, svampplockning och väder. Content marketing kan också vara tv: Tillverkare av väggfärg har producerat hela byggprogram i tv för att tittarna ska inspireras att måla om hemma. Content marketing görs ofta på nätet: Bloggar, Youtube-kanaler, e-magasin, bra närvaro i sociala medier … Fördelarna med content marketing är att avsändaren får möjlighet att prata till sina kunder under en längre tid. Långsamt varumärkesbyggande snarare än snabbt direktsälj. Kundernas lojalitet ökar när du i lugn och ro berättar om ämnen som intresserar dem – och dig.

GÖR ETT BRA NYHETSBREV

■ Säljer ni traktorer? Gör ett bra nyhetsbrev med korta artiklar och information om traktorbranschen. Era kunder är antagligen väldigt intresserade och vill ha mer info – bjud dem på det i en attraktiv form.

STARTA EN BLOGG

■ Att skapa mycket, relevant innehåll på er sajt attraherar Googles intresse, vilket driver mycket trafik. Därför är bloggar perfekta. En blogg kräver att någon på företaget tycker att det är kul att sköta den, annars blir det aldrig bra.

GE UT EN FAKTURATIDNING

■ För dyrt att ge ut en tidning? Se över hur era fakturor ser ut. Ofta är det en massa vit, tom yta. Använd den till content marketing: Bjud exempelvis på några smarta tips på hur kunden använder den produkt som hen just köpt av er.

STYR UPP HEMSIDAN

■ Se till uppdatera er hemsida, och gärna ofta. Ha texter och foton som beskriver vilka
ni är och vad ni gör. Försök att svara på just de frågor som era kunder googlar efter
svar på. Ta gärna hjälp av någon som kan sökmotoroptimering.

SOCIALA MEDIER

■ Prata med kunderna på Twitter, Facebook, Instagram … Samma som bloggandet: Det krävs att man tycker att det är kul för att det ska bli bra. Alla företag kan inte få en miljon följare, men det behöver inte vara målet: Det är mycket viktigare att ha rätt följare än att ha många.

EXEMPEL PÅ LYCKAD CONTENT MARKETING

F-SECURE: Antivirus-företaget F-secure ville uppmärksamma att det var 25 år sedan det första PC-viruset skapades. De lät en av sina virusexperter spela huvudrollen i en kort dokumentärfilm där han söker efter dem som programmerade viruset Brain. Han färdas från Helsingfors till Pakistan i sin jakt: En ”Searching for sugarman” om datorvirus.

PROCTER & GAMBLE: Hur gör man för att sälja fler mensskydd? Procter & Gamble skapade ett nätforum: Being Girl. Där tar de upp ämnen som berör unga tjejer: dejting, hur kroppen förändras, missbruk … Och, just det, menstruation. Procter & Gamble bedömde att Being Girl var fyra gånger mer effektiv än en traditionell reklamkampanj.

NET-A-PORTER: Har du sett det glassiga modemagasinet Porter i Pressbyråns hyllor? Visste du att avsändaren är Net-a-porter, som säljer kläder på nätet? Med tidningen syns de i miljoner tidningshyllor, de inspirerar läsarna att uppdatera sina garderober och positionerar sig som exklusiv e-handlare med koll på modevärlden. Och de får läsare att betala för tidningen – en bedrift inom content marketing-världen.

TEXT Peter Hammarbäck BILD Getty Images

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Läs även:

På spaning efter framtidens marknadsföring
5 trender att hålla koll på 2015

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode