Menu
Superhjälten inom entreprenörsvärlden

Världsförbättraren Elon Musk

Har du tröttnat på att höra historier om Apples grundare Steve Jobs eller Facebooks Mark Zuckerberg? Varsågod, här är allt du behöver veta om entreprenörsvärldens just nu största hjälte: Elon Musk.

Elon MuskEtt geni i ung ålder

Grundaren av Paypal, Tesla Motors och SpaceX är född 1971 i Pretoria, Sydafrika. Vid 10 års ålder började Elon Musk använda Commodore VIC-20, den första riktiga hemdatorn (började säljas i Sverige 1981). Han lärde sig programmering, och vid 12 års ålder sålde han koden ”Blastar” som han själv skapat till en tidning som heter PC and Office Technology för 500 amerikanska dollar.

Verklighetens Tony Stark

Han älskar serietidningar och science fiction. Han har ibland beskrivits som verklighetens Tony Stark, Marvels superhjälte i Ironman.

Elon Musk fick extremt mycket uppmärksamhet när han valde att släppa Teslas patent fritt så att fler skulle kunna göra liknande bilar och på så sätt bidra till en bättre miljö.

Företag som Elon Musk ligger bakom:

 

PayPal

Betaltjänsten Paypal grundades 1998 av Musk, och försäljningen av aktierna i detta företag lade den ekonomiska grunden till hans andra företag. Paypal är i dag en av världens ledande globala betalningstjänster och finns på 2 023 olika marknader.

Citat Elon MuskSpaceX

Det här är det första privata företaget som lyckats placera en farkost i omloppsbana kring jorden. De har lyckats flyga långt ut i rymden, leverera förnödenheter till en rymdstation och sedan återvända till jorden. Företaget grundades 2002 med det långsiktiga målet att tillverka rymdraketer som är återanvändbara, och att möjliggöra en kolonisering av planeten Mars.

Tesla

Tesla grundades 2003 och 2008 lanserades Roadstern, världens första elsportbil. Idag erbjuder Tesla två modeller, Tesla S som går från 0 till 100 km i timmen på mindre än 3 sekunder, och Tesla X som i princip är lika snabb men är en sjusitsmodell.

Förutom att Tesla Roadster inte släpper ut några avgaser så kan den i autopilotläge byta fil, öppna garagedörren och parkera sig själv.

Solar City

Musk är teknisk chef på sina kusiners företag som är USA:s största tillverkare av solceller. Företaget håller nu på att utveckla ett batteri som ska laddas med solenergi och kunna fungera såväl för att driva en Tesla till att ge energi åt ett hushåll.

Brains tema Neuroledare

Läs även:

Livet som entreprenör »  
Generation Y är framtidens entreprenörer » 
Smart data i din vardag »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode