Menu
Trender och nyheter

Utnyttja intuitionen till din fördel

Det rationella tänkandet har länge hyllats men många låter sig styras av sin magkänsla när de ska fatta viktiga beslut. Och det finns fördelar med att låta intuitionen tala.

Att gå på magkänslan kan vara helt rätt. Hela 9 av 10 nobelpristagare säger att de använder intuitionen i sitt arbete, likaså många framgångsrika affärsmän.

– Min intuition talar i mitt huvud. Men jag kan inte förklara riktigt hur. Den bara finns där. Känslan. Jag vet att jag har rätt, skriver Johan Lindeberg i en krönika i Veckans Affärer.

Även Tim Cook, vd på Apple, hyllade den i ett tal:

– Intuition uppstår i ögonblicket, och om du är öppen för den, om du lyssnar till den, har den potential att styra eller styra om dig i en riktning som är bäst för dig.

Men ska man alltid lyssna på intuitionen? Nobelpristagaren Daniel Kahneman skriver i sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt” att intuition kan liknas vid igenkänning. Därför är den ofta till en fördel i situationer vi känner igen, men inte när vi ställs inför något avvikande. Då bör vi i stället koppla in hjärnans logiska del.

Det som sker i kroppen kan du nyttja till din fördel. Vår reptilhjärna, amygdalan, skannar av omgivningen på 10-30 millisekunder. Upptäcks något som tyder på fara, som ett upprört ansikte, reagerar vi med rädsla och vill instinktivt fly eller slåss. Innan du kliver in på ett möte kan det därför vara värt att klistra på ett leende. Då triggar du inte de andras intuitiva instinkt och därmed ökar dina chanser till framgång.

Mer läsning:

Hjärnquiz >> 
Låt känslorna styra >> 
Om informationsöverflödet och hjärnans förmåga att fatta beslut >> 
Din hjärna är en stenålderspryl >>
Så tar du hand om din hjärna >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode