Menu
Så kan nätet vässa dina affärer

"Utmaningen ligger i att lyckas samla in den relevanta informationen"

Att attrahera, rekrytera och underhålla relationerna med kunder och kandidater. Så kan man beskriva målet för Adecco, världens största rekryterings- och bemanningsföretag. En arbetsbeskrivning som har hängt med länge, men förutsättningarna för arbetet har förändrats i rask takt.

– I dag räcker det inte längre med att, som förr, sätta ut en tidningsannons för att få tag på rätt kandidater. Vi måste ta hänsyn till teknikutveckling, demografi och individers preferenser. 

Det säger Ilona Orgmets, Head of Recruitment Solutions på Adecco, när hon framträder på ett seminarium arrangerat av Handelskammaren och Bisnode med anledning av deras rapport om rekryteringstrenderna i Sverige just nu. 

För fem år sedan bestämde sig Adeccos ledning för att fokusera på sin omvärldsbevakning så att företaget var rustat inför framtiden. Vilka var egentligen konkurrenterna, hur såg kunderna ut och i vilken värld lever deras kandidater? 

– Vi insåg att vi inte kunde fortsätta att förhålla oss till omvärlden som vi alltid hade gjort, säger Ilona Orgmets. 

Ett grundligt analysarbete ledde bland annat fram till skapandet av en systematisk omvärldsbevakning. Man satsade även på att ta fram nya ledarskapsprofiler för att kunna matcha det nya sättet att leda och tänka.

Genom att ge sig ut i de sociala medier där de efterfrågade kandidaterna befinner sig kan Adeccos rekryterare i dag lättare kommunicera rätt. Vad man erbjuder, genom vilken kanal man för ut budskapet och med vilken tonalitet är avgörande för att få tag på rätt personer, förklarar Ilona Orgmets och ger ett exempel på vad hon menar:

– ”Masochistisk webbdesigner med storhetsvansinne.” En sådan rubrik på en rekryteringsannons skulle vissa avsky och andra fullkomligt älska. Vår omvärldsbevakning är avgörande för att vi ska ta reda på hur vi ska kommunicera på rätt sätt och ställe till varje tilltänkt målgrupp.

Omvärldsbevakningen är också ett sätt att undvika rekrytering av personer som inte har ärliga avsikter.

– Med hjälp av omvärldsbevakning fångar vi snabbt upp vilka ”scams” som är i omlopp för tillfället, till exempel vilka betyg som går att köpa eller om det florerar testsvar till försäljning.

Men Ilona Orgmets vill också höja ett varningens finger för all information som finns att inhämta gratis på nätet. Det gäller att kunna värdera det man ser på ett kritiskt sätt, menar hon, och komplettera med andra källor innan man beslutar om man ska gå vidare med en kandidat. 

– Hur ska vi som rekryterar kunna värdera det vi ser i sociala medier och hur ska vi dra korrekta slutsatser av det? Vem har inte varit på fest? Vad händer om du blir taggad på ett foto, blir du en sämre controller för det?

– Ta en sådan sak som vissa typer av partybilder på Facebook, hur ska man ställa sig till det? En studie från Cambridge om Facebook som Michal Kosinski redovisat visade att personer som lägger ut sådana bilder i sociala medier hade något högre intelligens än resten av befolkningen. Som rekryterare måste man komma ihåg att alla inte tycker lika om allt. För oss är det mer intressant att titta på om man kan se något avvikande i vad kandidaten gör eller lägger ut i sociala medier. Ta till exempel en säljare som har väldigt få kontakter på LinkedIn – det skulle få mig att fundera lite extra. 

Att hitta information är inte svårt i dag, menar Ilona Orgmets, problemet är hur man hittar rätt information vid rätt tillfälle.

– Utmaningen ligger i att lyckas samla in den relevanta informationen.

 

TEXT: GABRIELLA SKÖLDENBERG

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode