Menu
Trendspaning

Den lyckliga entreprenören

Nyheterna, trenderna och statistiken som ger småföretagaren försprång.

18 mars 2014

Den lyckliga entreprenören

Gillar du fria arbetstider och att vara din egen chef? Du är inte ensam. Entreprenör är bland de bästa yrkesvalen du kan göra – i alla fall om du vill bli lycklig.

Den nya rapporten från Global Entrepreneurship Monitor visar att entreprenörer är bland de lyckligaste människorna i världen när det gäller såväl individuellt välbefinnande som tillfredsställelse med arbetsvillkor.

– Att vara entreprenör är att arbeta efter sina egna idéer, drömmar och mål istället för efter någon annans. Det är dels tillfredsställande att ha byggt upp något på egen hand och dels motiverande att veta att framtiden är ett resultat av min egen vilja och insats, kommenterar Frida Haavisto, grundare av Driftig.nu som är Sveriges största mötesplats för företagarkvinnor. Och allra bäst verkar just kvinnorna må. Kvinnliga företagare från innovationsdrivna ekonomier som Sverige visar i genomsnitt en högre grad av personligt välbefinnande än sina manliga motsvarigheter.

– Jag upplever att många kvinnor startar företag för att de har ett brinnande intresse för ett område – och det är klart att man blir lycklig av att jobba med det man brinner för. Möjligheten att styra sin egen tid tror jag också är en del avsvaret. Det är många kvinnor som startar eget för att kunna få ihop det så kallade livspusslet när barnen är små.

SVENSKARNAS DRÖMYRKEN

Entreprenör, ingenjör och författare, det är tre drömyrken enligt Postkodslotteriets undersökning Drömbarometern. Även idrottsproffs och hantverkare hamnar högt på listan. Men för många lär drömmen förbli en dröm. Inte nog med att 70 procent inte har sitt drömyrke i dag, bara 15 procent skulle säga upp sig om de vann en massa pengar. 35 procent skulle dock gå ner i arbetstid, och kanske då lägga mer tid på att förverkliga entreprenörs drömmen. Drömjobbet skiljer sig också åt mellan män och kvinnor. Männen lägger mer vikt på pengarna, medan kvinnorna i högre utsträckning vill ha ett drömjobb de brinner för. Att vara företagare bör rimligtvis kunna täcka in båda delarna.

Slår du dessa tre? Möt tre riktiga rekordföretagare

Världens äldste börsmäklare
Irving Kahn har varit börsmäklare på Wall Street sedan 1928. I dag är han 108 år gammal och går fortfarande till kontoret varje dag på det egna företaget Kahn Brothers Group Inc. Där hanterar de drygt sex miljarder kronor i kapital och Irving Kahn är styrelseordförande.

Flest hisspitcher på fem minuter
Under New York Entrepreneur Week lyssnade affärsänglarna Mac Lipscomb, Brian Cohen, och JB Lockhart på 24 hisspitcher på fem minuter – nytt världsrekord. Om de köpte någon av idéerna förtäljer dock inte historien.

Och så Richard Branson förstås!
Richard Branson har säkert slagit en hel del världsrekord som entreprenör, men också många ”vanliga” rekord. 1986 blev han den snabbaste att korsa Atlanten i en båt, 1991 blev han den första att flyga över samma hav i en ballong.

BARBIE BLIR ENTREPRENÖR

För första gången på 55 år lanserar Mattel en entreprenör. Den nya entreprenörs-Barbien är utrustad med portfölj, smartphone och en surfplatta. Tillverkaren vill uppmuntra unga tjejer att bli affärskvinnor, men dockan som kommer ut till försäljning i juni har kritiserats för att se ut som en kliché av en business woman anno 1986.

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com. 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode