Menu
Trender och nyheter för dig som driver eget

Sätt ditt företag på kartan

Det finns många bra sätt att skapa buzz kring sitt varumärke. Här får du inspiration från fyra företag som tänkte utanför boxen, tre nya appar för affärsresan och mannen bakom AirDine, en matnyttig tjänst som kopplar ihop privatpersoner för hemmamiddagar.

Bli känd med okonventionella metoder

Vill du få ut ditt företagsnamn och bli en känd aktör i ditt område? En idé är att göra som amerikanska företaget Half.com. 1999 övertalade företaget staden Halfway i Oregon att byta namn – till Half.com. I gengäld fick staden bland annat aktier i företaget, som ett par månader senare såldes till eBay för 300 miljoner dollar. Här är tre verksamheter till som tänkte utanför boxen:

ettEtt vetenskapsmuseum i Chicago arrangerade en tävling där vinnaren fick 10 000 dollar – och en månads boende på muséet.

tvåDen kanadensiska miljökonsultorganisationen Offset skapade ett fiktivt scenario i staden Vancouver, med räddningsbåtar hängande från byggnader och badvakter i stadens park, för att uppmärksamma risken för översvämningar som kommer med klimatförändringarna.

treNär den nya rockradiostationen FM 96.3 skulle lanseras i Skottland satsade man på en giveaway av luftgitarrer. Tomma gitarrställ ställdes ut runt om i Glasgow, kampanjen spreds via sociala medier och den billiga succén var ett faktum.

Alex BlumbergPodd för dig som är sugen på startup

I den amerikanska podden StartUp får lyssnarna följa startup-processen på riktigt. Under hela säsong 1 får lyssnarna följa programledaren och radiojournalisten Alex Blumberg när han, utan någon vidare entreprenörserfarenhet, försöker starta ett medieföretag. Företaget i fråga är Gimlet Media Productions, det vill säga företaget som sänder podden.

Nu lanseras Swish för e-handel

Den mobila betaltjänsten Swish som har flera miljoner privata användare finns numera även för företag och e-handel. Den nya tjänsten, Swish för handel, fungerar både i webbutiker och i appar och gör det möjligt för din kund att betala sitt nätinköp med mobilen. Precis som Swish mellan privatpersoner, händer allt i realtid. Både betalningar och återbetalningar finns på kontot direkt. Så fort betalningen är genomförd får du som säljare en bekräftelse och kan skicka iväg kundens varor. Du kan återbetala hela eller delar av beloppet vid returer och reklamationer.

statistik

"Visste du att 67 procent av Sveriges 2-åringar någon gång har använt internet och 32 procent gör det dagligen?"

Tre nya appar för affärsresan 

TripitMata in din viktiga resinformation
I Tripit kan du mata in all din viktiga resinformation, från biljetter till hotellbokningar och möten, genom att skicka dina bekräftelsemejl till ditt Tripit-konto.

KörjournalLogga dina resor manuellt eller via GPS
Körjournal hjälper företag och privatpersoner att registrera sina bilresor. I appen kan du bland annat logga resor manuellt eller via GPS och beräkna kostnadsersättningen. 

AirhelpFå tillbaka pengar från flygbolaget 
Airhelp hjälper dig att få pengar från flygbolaget som du kanske inte ens visste att du hade rätt till. Tjänsten kan dessutom scanna ditt gmail-konto för att se vilka gamla flygresor du kan få ersättning för.

Jonas JärvmarkerMiddag med vänner?

Nu lanserar Jonas Järvmarker AirDine som kopplar ihop privatpersoner för hemmamiddagar, ungefär som Airbnb gör för boende.

Hur funkar AirDine?

– Användare kan registrera sig som värd, gäst eller både och. Värden lägger sedan ut annonser där de erbjuder måltider i sitt hem. Gästerna får veta vilka alternativ som finns i närheten, vad som står på menyn och vad kalaset kostar – sedan kan de göra en reservation som värden antingen nekar eller accepterar, säger AirDines vd Jonas Järvmarker som även är ägare till krogkoncernen Avenyfamiljen.

Jonas Järvmarker tycker att Sverige saknar ett marknadsalternativ till vanliga restauranger eller att äta hemma själv. Samtidigt ser han AirDine som ett högriskprojekt.

Blir appen en lika stor succé som Airbnb?

– Viljan att möta nya människor kommer att vara drivkraften bakom användandet av den här appen och avgörande i hur bra det går. Men visst handlar det om att skapa en helt ny marknad, så det hade inte varit smart att satsa sina sista slantar på den här appen. AirDine betatestades i Göteborg under hösten och Sverigelanseras den 18 februari.

Artikel från tidningen Biz

Bisnodes nyhetsbrev

Bisnodes nyhetsbrev ges ut åtta gånger per år och vänder sig till alla som är intresserade av inspiration, insikter och branschnyheter inom smart data och beslutsstöd.Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode