Menu
Trend

trenderna och nyheterna som ger dig försprång

Hjärnkoll – Det händer i hjärnan när man blir expert på något

HjärnkollVad händer i hjärnan när man blir expert på något? Det vet Fredrik Ullén, professor i kognitiv neurovetenskap.
– En viktig förutsättning för att bli expert på något är att man tränar intensivt och under lång tid. Det som händer under inlärningen är att system i hjärnan anpassar sig för att kunna utföra uppgifterna optimalt. Hos musiker kan man se att vissa delar av hjärnan, till exempel områden som är viktiga för motorik och hörsel, blir större av träning. Även förbindelser i hjärnan påverkas.

Hur kan man träna för att bli riktigt bra på något?
– Viktigt är att man tränar målinriktat och fokuserat. Det krävs också mycket träning för att nå höga nivåer av skicklighet. Motivation blir därför viktigt. Både yttre och inre motivationsfaktorer är viktiga. Yttre handlar till exempel om att man tränar för att bli bra och få erkännande, medan inre motivation handlar om att man tycker att det man gör är belönande i sig. Vi har bland annat intresserat oss för inre motivation och flow. Flow är det tillstånd av koncentration, kontroll, positiv känsla och absorption i en uppgift som man kan uppleva när man håller på med något utmanande. Flow är viktigt för långsiktig motivation och vi ser också att fler flowupplevelser hänger samman med exempelvis kreativitet i ett område.

Kan vem som helst bli expert?
– Även om träning är mycket viktigt så spelar annat också roll. I sporter är till exempel speciella fysiska förutsättningar viktiga. Det kan också gälla musiker där det kanske är till fördel med en större hand för vissa musikinstrument, eller bra röstkvalitet för sångare. Men även mentala egenskaper, som personlighet och intelligens, kan ha betydelse vid sidan av träning. Exakt vilka egenskaper som är viktiga skiljer sig åt mellan olika expertisområden, och man kan också, inte så förvånande kanske, se att människor dras mer till former av expertis de har bäst förutsättningar för.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Password

Dags att byta?

Lösenord är nyckeln till nästan allt vi gör på internet. Förr räckte ett lösenord bestående av åtta tecken av gemener, versaler, siffror och symboler. Men inte längre. Nu rekommenderas 15 tecken för att säkra att ingen knäcker det.

Källa: ny teknik----------------------------------------------------------------------------------------------

Vad kostar informationen på ditt företag? 

Infonomics handlar om att mäta information. Vad kostar det egentligen att producera, sälja och skaffa information på ett företag? Enkelt uttryckt är infonomics informationens ekonomi. Genom att kombinera informationens betydelse och värde kan företag förbättra affärsprocesser, beslutsfattande och innovation.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hitta rätt direkt

Tänk om det gick att dammsuga internet påMobilinformation, utan att få träff på enstaka sökord? Semantik är det senaste ordet i onlinevärlden och innebär att vi kan hitta information som inte bara matchar vårt sökord, utan också informationen som vi verkligen söker efter. Semantisk sökning tar hänsyn till vem som söker, var och när. En sökning på ordet pizza klockan nio på kvällen genererar till exempel informativa länkar och pizzarecept. Söker du på samma ord klockan åtta när du befinner dig på stan så hittar du också pizzerior i närheten av dig.
Källa: Forbes Brand Voice

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mozarteffekten – sann eller falsk?

NoterDu har säkert hört det någonstans, att klassisk musik underlättar inlärning. Men det stämmer inte. Den så kallade Mozart-effekten har inget stöd i forskningen. Däremot kan musik hjälpa till att skärma av sådant som stör.
Källa: Medicinsk Vetenskap/Karolinska institutet

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

249286
Det är medelårslönen för personer födda i november månad. Trots att det är känt att barn födda tidigt på året presterar bättre, är det de som är födda i slutet av året som har den högsta inkomsten. Och bäst tjänar novemberbarn, visar siffror från Bisnode.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Fuska till dig fotografiskt minne

LifestyleKommer du ihåg vad du gjorde klockan två eller klockan fem i går? Många stunder passerar oss utan att de lagras i minnet. Det svenska företaget Narrative har funnit lösningen – en lifelogging kamera som enkelt fångar och berättar om ditt liv, minut för minut. Fäst den lilla kameran i tröjan och börja logga ditt liv – den enklaste vägen till fotografiskt minne.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur mycket väger internet?

ÄggDen samlade informationen i en bok eller en tidning väger lika mycket som det bläck, papper och lim du håller i handen. Men hur mycket väger egentligen digital information, och går det över huvudtaget att väga informationen?
Information i vår dator eller läsplatta består av en massa 1:or och 0:or som med hjälp av elektroner aktiveras och inaktiveras på hårddisken. Även om antalet 1:or och 0:or varken minskar eller ökar på hårddisken egentligen, så krävs det energi som aktiverar dem, det vill säga när mängden information ökar.
Detta har Harvardfysikern Russell Seitz räknat på och kommit fram till att datainformation går att väga. Hans svar på hur mycket all information på internet väger? Ungefär lika mycket som ett ägg.
Källa: Mental Floss, Issue 6, 2013 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Äldre tar bättre beslut 

Äldre modern kvinnaDet kanske är dags att anställa fler seniorer? Enligt amerikansk forskning gör de smartare val än yngre. De är bättre på att skumma igenom stora mängder text och hitta det viktigaste. Och även om minnet försämras när man blir äldre tar de mer rationella och långsiktigt smarta beslut, visar en studie från ett amerikanskt forskningsnätverk med fokus på beslutsfattande och åldrande.
Källa: chef.se

-------------------------------------------------------------------------------------------------

BokomslagDavid eller Goliat?

Hur kommer det sig att underdogs överträffar våra förväntningar och lyckas? Och hur gör de svaga för att överlista de starka? Det besvarar Malcolm Gladwell i sin nya bok David and Goliath. Författaren bakom bästsäljarna The Tipping Point och Blink, tar oss denna gång med på en resa genom den dolda dynamiken som formar den lilla och den mäktiga – en kontroversiell berättelse om makt och försprång.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Missförstådda jobben i procent

Jobben som är mest missförstådda

Visste du att fyra av tio föräldrar inte förstår vad deras barn jobbar med och på så sätt har svårt att ge dem karriärsråd? Här är de mest missförstådda jobben som föräldrar i Sverige inte kunnat beskriva vad de innebär:

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode