Menu
Tomt i kassan?

10 vägar till bättre likviditet

Likviditetsbrist är ett av de största problemen för små svenska företag. Löner, hyra, skatter och moms ska betalas ut varje månad – ibland till och med innan kunderna har betalt sin faktura. För inte hjälper det att kunderna kräver längre och längre fakturatider. Men det finns sätt att lösa likviditetsproblemen, på både kort och lång sikt. Här listar vi tio stycken – se vilka som passar dig bäst.

1. Höj dina priser 

Vet du varför du tar de priser du tar? Ibland är det lätt att fastna i en prissättning utan att egentligen veta varför, oavsett om det gäller produkter eller tjänster. Här gäller det att optimera. Kan du höja priserna med 10 procent utan att tappa kunder kommer det att göra stor skillnad för dina intäkter och din likviditet. Ibland gäller förstås också det omvända – sänker du priserna och får in fler kunder kan det vara en bra affär det med.

Överkurs: Gå igenom dina olika varor och tjänster och jämför dem. Vissa kanske är väldigt lönsamma medan du går back på andra. Fokusera på det som är lönsamt.

2. Välj rätt och sänk dina kostnader

Hur kostnadsmedveten är du egentligen? Gå igenom företagets kostnader för räntor, elavtal och försäkringar – här kan det skilja mycket mellan olika leverantörer och banker. Kolla såklart även telefoni och bredband, men här skiljer det sällan lika mycket för ett litet företag.Viktigare än att jämföra tjänster är ofta att jämföra andra inköp av varor och material. Skaffa dig två huvudleverantörer och låt båda veta att du handlar där det är billigast. Då tenderar priserna att sjunka.

Överkurs: Jämför priser på webbhotell, städning, larm, bokföring och alla andra tjänster ni använder. Dessa glöms ofta bort.

3. Välj bort och sänk dina kostnader

Många företagare lägger en massa pengar på saker de inte ens behöver. Tänk dig bara att du betalar din bokförare för två extra timmar varje månad. En billig redovisningskonsult tar cirka 500 kronor varje timme, vilket blir 12 000 kronor om året. Många företag har anlitat samma firma i massor av år, och på tio år har de lagt ut 120 000 kronor i onödan. Kan du hitta fyra sådana onödiga utgifter innebär det en besparing på nästan en halv miljon kronor. Så undersök vad du betalar för hos din redovisningsbyrå, ditt försäkringsbolag och inte minst din bank – där ju avgifterna dras direkt så att du ofta inte ens märker det.

4. Leasa i stället för att köpa

Vare sig det gäller firmabil, en skrivare eller en ny maskinpark kan du ofta leasa i stället för att köpa. Konkret innebär det att ett leasingbolag köper produkten och sedan hyr ut den till dig. Fördelarna är flera:

  • Du belastar inte ditt kapital eller kreditutrymme, vilket är en grund för att få bättre likviditet.
  • Leasingbetalningarna är direkt avdragsgilla.
  • Du får lättare att budgetera,eftersom dina kostnader blir lika stora varje månad.
  • Du behöver ofta ingen säkerhet utöver det finansierade objektet.

Men som vid vilket annat köp som helst är det viktigt att ställa leasingbolagen mot varandra och hitta det billigaste alternativet. Dessutom är det viktigt att räkna på tjänsten som sådan – så att det inte blir mycket dyrare än att köpa.

5. Ta betalt i förskott om du har möjlighet

Det kanske inte alltid går, men fler och fler företag försöker ta betalt eller delbetalt i förskott. Det kan förbättra din likviditet och ge dig en snabb injektion av kapital. Pengar på banken är dessutom alltid bättre än kundfordringar när banken ska avgöra om de vill ge dig en checkkredit.

6. Sälj ett par fakturor

Detta är ytterligare ett sätt att snabbt få in kapital. Vanligtvis kan du få cirka 96-98 procent av fakturans värde när du säljer den till ett factoringbolag, och du får betalt på dagen.

Men med de fördelarna följer även nackdelar. Hur du tar betalt är en del av ditt ansikte utåt. Om du lämnar bort den biten får du sämre kontroll över hur dina kunder kommer att behandlas i betalningsskedet. Framför allt ska du vara medveten om att det är ett dyrt sätt att få tag på kapital snabbt. Om du får 97 procent av fakturans värde innebär det en ränta på 3 procent – i månaden. Tro inte heller att du kan köpa dig fri från risken att inte få betalt – de dåliga fakturorna vill ingen köpa.

7. Fakturera snabbt

Det kan låta som en självklarhet, men många företagare är dåliga på att fakturera. Vissa kanske till och med samlar ihop fakturorna och skickar alla vid slutet av månaden. Gör tvärtom och skicka fakturorna så fort jobbet är klart. Och försök förhandla ner fakturatiden – kunden vill ofta ha så lång fakturatid som möjligt, men det kan innebära en katastrof för likviditeten.

8. Sälj till rätt kunder

Det har hänt de flesta företagare – betalningen har helt enkelt uteblivit. Och ett enkelt räkneexempel kan visa att det kan kosta mycket mer än du tror.

Om du har marginaler på 20 procent och går miste om en betalning på 40 000 kronor, innebär det en förlust på 32 000 kronor. För att få igen de 32 000 kronorna måste du sälja för 160 000 kronor till, och då har du bara gått plus minus noll. Så kolla upp dina nya kunder innan du gör affärer med dem. En enkel kreditupplysning kan bespara dig mängder av problem.

9. Skaffa checkkredit

En checkkredit från banken är ett enkelt sätt att förbättra din likviditet. Checkkrediten är såklart lättast att få när din ekonomi är bra (och då tänker man oftast inte på det). Men om du vet med dig att företagets likviditet går i vågor under året kan det vara bra att se till att kreditmöjligheten finns där. Se dock checkkrediten som en kortsiktig åtgärd – inte något du ska tära på året runt.

10. Nollresultat är inte bäst

Många företagare vill inte gå med vinst och betala bolagsskatt, så de siktar på ett nollresultat. Och om de går med vinst så försöker de ta ut så hög lön som möjligt och maximera utdelningen. Fördelen är såklart att man får mer pengar i sin egen ficka – nackdelen att det inte blir så mycket kapital kvar i företaget. Se till att ha en rejäl buffert inne i företaget i stället och var inte rädd för att gå med vinst. För det första är bolagsskatten bara 22 procent numera och för det andra har ett företag som går med vinst lättare att få lån och checkkrediter av banken.

Läs mer:

Bisnodes kurser inom kredithantering »
5 smarta knep för att få betalt snabbare »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode