Menu
Bodil Jönsson om tid

”Tid är ett begrepp som har skapats av människan”

Få personer i Sverige har blivit så förknippade med resonemang om begreppet tid som den nypensionerade fysikprofessorn på Lunds tekniska högskola, Bodil Jönsson.

BODIL JÖNSSONS BOK ”Tio tankar om tid” har sålts i över 650 000 exemplar.

Uppföljaren ”Tio år senare” handlar om vad som har hänt under det senaste decenniet med vår inställning till tiden och till stressen.

Hon konstaterar att den så kallade tidsandan håller oss alla i sitt grepp.

– Det verkar som att om det inte finns någon riktig fara, så måste vi uppfinna en. Smaka bara på ordet deadline som återfinns alltför ofta i tämligen meningslösa administrativa sammanhang, där ingen i verkligheten går mellan liv och död om man missar tidpunkten. Men upplevelsen av att man gör det hålls vid liv, säger hon och tillägger:

– Det är ett underbetyg till vår kultur och dess förmåga att hantera en värld där man inte i varje läge måste arbeta för den direkta överlevnaden eller välfärden.

Hur blågul är den här känslan av att tiden aldrig räcker till? Ofta tycks det som om vi stressar, livspusslar och bränner ut oss i högre grad än andra.

Kanske säger det något att Sveriges två senaste regenters valspråk lyder ”Plikten framför allt” och ”För Sverige – i tiden”. Är det Luther som driver oss att kämpa på trots att vi borde logga ut och slappna av?

ELLER BEROR DET PÅ att vi har fått det för bra? När så många steg på Maslows behovstrappa har passerats och vi har bäddats in i fem veckors betald semester och rutavdrag har vi tid att fundera över allt vi skulle vilja hinna med innan vi dör.

Redan Tage Erlander pratade om ”de stigande förväntningarnas missnöje”. Få länder hade så snabb utveckling av välfärden som Sverige under decennierna efter andra världskriget. Tacken för det? Strejker, kårhusockupation och en avsatt regering.

– Människor hade svårt att få tiden att räcka till förr också, men då tänkte man inte så. Man tänkte att det var svårt att få maten att räcka, värmen att räcka, kläderna att räcka, orken att räcka: man hade inte lagt en våt madrass kallad tid över alltihop, säger Bodil Jönsson.

Är det i så fall så paradoxalt att ju bättre vi har det, desto mer tid får vi att fundera över att tiden inte räcker till allt vi vill hinna?

Bodil Jönsson är trots allt optimist.

– För 15 år sedan var det fortfarande lite fint att ha en fulltecknad almanacka med många parallella engagemang och uppdrag därtill. Det har svängt sedan dess. Och det är hoppingivande. När allt fler svarar ”Ingenting” och drar upp mungiporna till öronen på frågan: ”Vad har ni gjort i helgen?”, då har hetsens egna hetsdrivande förmåga börjat falna.

Kanske är det början på en ny tid. ■

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode