Menu
Intervju: Carolina Neurath

Tid & pengar

Att ifrågasätta etablerade sanningar och avslöja oegentligheter driver ekonomijournalisten Carolina Neurath framåt i ett högt tempo. Passionen för arbetet slukar mycket tid – men hon har knep för att stanna upp och andas.

CAROLINA NEURATHS lågstadielärare pustade ut efter ännu ett upptåg.

”Du kommer att bli en Hells Angels när du blir stor”, förklarade hon.

Carolina Neurath förstod inte riktigt, men anade att det inte var en komplimang. Hennes mamma visste däremot och fick i ett blixtinkallat möte läraren att börja gråta.

Som barn var Carolina Neuraths stora förebild Pippi Långstrump. En tjej som brottade ner världens starkaste man och vågade utmana äldre med logiska argument var precis så Carolina Neurath drömde om att bli. Och kanske är det just vad hon har blivit.

Hon har tilldelats Guldspaden för granskningen av den svenska revisionsbranschen, Stora Journalistpriset för sitt arbete med Räntekartan, har utsetts till Sveriges bästa ekonomijournalist och skrivit den hyllade boken ”Den stora bankhärvan” om HQ Banks fall.

– Min drivkraft är att ifrågasätta och att försöka hitta sanningen bakom de redan etablerade sanningarna, berättar hon. För Svenska Dagbladet, tidningen där hon är anställd sedan 2009, har hon granskat en rad företag och bolag .

– Att gräva fram en bild av hur det ser ut bakom den välputsade fasaden tycker jag är det intressanta, säger Carolina Neurath.

Det var ingen självklarhet att hon skulle bli journalist. Första seriösa yrkesplanen var att jobba med film. Men hon sökte till journalistlinjen vid universitetet och kom in som reserv.

Under utbildningen föll pusselbitarna på plats. Hon bestämde sig för att hon ville specialisera sig på ett område. Hon ville bli expert.

– Jag har alltid varit lite nördigt intresserad av privatekonomi och fick ärva aktier i Astra Zeneca när jag var elva år. Jag lyckades sälja dem när de stod på topp och köpte min första häst för pengarna. När jag flyttade hemifrån började jag jämföra räntor och insåg att det går att förhandla sig till bättre villkor. Så småningom växte intresset från privatekonomi till större perspektiv, att få grepp om helheten och se hur världsekonomi och plånboksfrågor hänger ihop, säger hon.

DEN DIGITALA revolutionen har påverkat många yrken och journalistiken är ett av dem. Det finns inte längre bara en deadline varje dygn att förhålla sig till, ett heligt klockslag då tryckpressarna mullrar i gång. I stället innebär varje sekund en publiceringsmöjlighet på webben och en risk att förlora nyhetsracet mot en konkurrent.

Carolina Neurath försöker ha en strategi för att undvika konstant stresspåslag.

– Jag rider fem dagar i veckan på hästarna som står på mina föräldrars gård i Järna. Det kan vara ett stressmoment att hinna ut dit, men när jag väl tränar i dressyr eller tävlar måste jag vara helt närvarande. Det rensar hjärnan, konstaterar hon.

RIDSPORTEN har också lärt henne en läxa som hon har tagit med sig in i journalistiken: den som har ramlat av en häst måste snabbt upp i sadeln igen. Alla misslyckas (som när hon i Dagens Industri skrev att Swedbanks kvartalsvinst blev 3 miljoner istället för 3 miljarder), men vad som avgör är om du har lärt något av misstagen och hur du hanterar situationen nästa gång.

Att arbetet också är en passion kan vara riskfyllt. Den som brinner för något riskerar att bli bränd. Adrenalinkickarna som kommer med egna avslöjanden, som affärsmannen Victor Mullers ihåliga räddningsplan för Saab, blir beroendeframkallande.

– Kollegor varnar mig ofta för utbrändhet, så jag försöker att vara uppmärksam på signalerna. När jag jobbade heltid på Svenska Dagbladet på dagarna och skrev min första bok på morgnar och kvällar blev det lite för mycket. Men jag visste att det var under en begränsad period och då går det lättare. ■

Text: Markus Wilhelmson Foto: Ida Knudsen

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode