Menu

Tekniken då, nu och i framtiden

Om historiska tekniksatsningar som floppade totalt, ovälkomna effekter av dagens ständiga skärmtittande och jobben som i framtiden kommer ersättas av datorer.

Teknologi

Teknikflopparna vi (inte) minns

För varje tekniksuccé skapas ett antal produkter som enbart lever vidare som varnande exempel.

Minidisc1. SONY MINIDISC

I jakten på nästa generations portabla musikspelare stod Sony fast på minidiscens sida. När mp3-spelaren vann loppet var det inte bara en förlust för spelaren Discman, Sony förlorade dessutom sin sedan länge dominerande ställning på den portabla musikmarknaden.

2. IBM PCJR

När IBM 1983 lanserade hemdatorn PCjr slutade det i katastrof. Datorn var dubbelt så dyr som konkurrenternas, tangentbordet avskyddes så mycket att IBM IBM-datorfick erbjuda ersättare utan kostnad, och 40 miljoner dollar i marknadsföring resulterade i bara ett par tusen sålda enheter.

3. VIRTUAL BOY

Med en display som man satte på sig som ett par skidglasögon och lite 3D-känsla skulle Nintendos 90-talssatsning Virtual Boy revolutionera spelvärlden. Men otympligheten fick kunderna att backa och efter mindre än ett år drogs den tillbaka från butikshyllorna.

Svårt att somna efter surfandet?

Blått ljus från surfplattor och mobiltelefoner kan påverka våra nivåer av sömnhormonet melatonin. Det innebär att både vår dygnsrytm och vår prestationsförmåga kan få betala priset för de där kvällstimmarna framför skärmen. Men hur påverkade blir vi egentligen? Nu har professorn Helgi Schiöth och docenten Christian Benedict på Uppsala universitet fått drygt 1,9 miljoner kronor för att undersöka sömnstörande faktorer och ta fram en mobilapp som kan skapa bättre rutiner för aktivitet och sömn.

Mobiltelefon i sängen

Mobilen får oss att tappa kollen

Kan smarta telefoner göra oss dummare? Enligt en studie som presenteras i Social Psychology är det tyvärr så. Det verkar till och med räcka med närvaron av en mobiltelefon för att vi ska tappa kollen en aning. I studien, som passande nog heter ”The mere presence of a cell phone may be distracting: Implications for attention and task performance” fick ett antal försökspersoner genomföra en räkneövning och resultaten var tydliga: De som hade sin telefon liggande på skrivbordet presterade 20 procent sämre än de som lagt mobben åt sidan.

När blir du ersatt av en dator?

När blir du ersatt av en dator?

Inom 20 år har 53 procent av dagens svenska jobb automatiserats. Det kommer Stiftelsen för strategisk forskning fram till i sin studie om automatisering, digitalisering och robotisering av arbetsmarknaden.

Yrken som kräver fingerfärdighet, originalitet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, övertalningsförmåga eller omtanke om andra människor har lägst sannolikhet att ersättas. Präster och skogsmästare kan slappna av – värre blir det för fotomodellerna.

Här är yrkena som mest sannolikt kommer att automatiseras inom 20 år:

  • Fotomodeller - 98 % sannolikhet
  • Bokförings- ochredovisningsassistenter - 97 % sannolikhet
  • Maskinoperatörer inom trävaruindustri - 97 % sannolikhet
  • Biblioteksassistenter - 96 % sannolikhet
  • Kassapersonal - 95 % sannolikhet

Läs också:

5 teknikprylar att hålla koll på >> 
Vaddå Beacons? >>  
Här är framtidens jobb >>  
Intervju: The web is dead >>  
Få jobbet gjort med rätt appar >>  
Djupinlärning ger smarta maskiner >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode