Menu
Du som chef

Ta kontroll över dina beslut

Varje dag fattar du tusentals beslut. Men vad är det egentligen som styr hur du agerar? Genom att förstå hur din hjärna fungerar kan du ta kontroll över den i stället för att låta den fatta beslut per automatik.

Fatta bättre beslut

Sätt upp mål – för såväl vad ni ska prata om på kundmötet som för vad du ska uppnå när du går till gymmet. Utan klara och tydliga mål är det lättare för hjärnan att agera reaktivt.

Analysera innan du agerar. Förstå att vi drivs av våra impulser och försök att ställa dig utanför dem.

Träna, träna, träna. Det är som med alla andra verktyg – övning ger färdighet. Börja med att stanna upp när du känner en känsla, och fråga dig vad känslan beror på.

Fakta om hjärnan 

Den mänskliga hjärnan väger runt 1,5 kilo och har mer än 100 miljarder nervceller som vardera kan skicka signaler till tusen andra celler med en hastighet av 300 km i timmen. Trots det kan vi bara hålla sju saker i huvudet samtidigt.

Lura dig själv

Hjärnforskaren Karin Jensen på Karolinska Institutet har bevisat att det lönar sig att tro på det man gör. Hennes forskning visar att vad vi förväntar oss faktiskt påverkar våra kroppar. I ett experiment berättade man för en grupp hotellstäderskor att städningen var som ett träningspass och att det var bra för kroppen. En annan grupp städerskor fick generell information om träning, utan att säga något om att deras jobb skulle kunna vara bra för kroppen.

– Efter en tid mätte man resultaten och det visade sig att den första gruppen fått bättre fysik. De hade en mer hälsosam vikt och bättre fysiologiska värden än tidigare.

Den andra gruppen, de som inte tänkte på jobbet som träning, hade fått jämförelsevis sämre fysik, säger Karin Jensen.

Pannloben
Den högra främre delen av pannloben reglerar känslor som irritation, ilska, rädsla,sorg eller depression. Den högra delen av pannloben har också del i styrningen av vårt flykt- och kampsvar. Den vänstra motsvarande delen styr över känslor med positiv klang som entusiasm, intresse, nyfikenhet, glädje och lycka.

Amygdala
Amygdala reagerar starkt vid snabba förändringar i omvärlden, stressfyllda situationer och händelser som kräver emotionell reaktion. 

Striatum
När vi får snabba belöningar aktiveras den del av hjärnan som kallas striatum. Striatum kickar i gång när vi äter godis, har sex eller tar beslut som leder till trygghet, och mycket vill ha mer. Därför uppmuntrar hjärnan oss att ta fler sådana beslut.

Tidningen BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode