Menu
Intervju

Svenska träskor tar klivet ut i världen

Finns det något svenskare än träskor? Emy Blixt som grundade Swedish Hasbeens, gick internationellt från starten med sin ursvenska produkt.

EMY BLIXT JOBBADE som lärare när hon av en slump kom över ett lager med gamla träskor som hon sålde till vänner och bekanta. Sex år senare säljs Swedish Hasbeens i butiker i USA, Asien och Europa. Fashionistas över hela jordklotet bär de svenska träskorna:

– Vi är ett nischat varumärke och då är Sverige en för liten marknad. Det kändes helt enkelt naturligt för oss att satsa internationellt, säger Emy Blixt. Swedish Hasbeens åkte på dyra skomässor i USA för att sälja in sig till butiker och agenter där. De hade ingen hjälp av Business Sweden eller dylika organisationer utan gjorde allt själva, ”inom familjen” som Emy Blixt säger:

– Att vi så tidigt försökte slå oss in i USA var en satsning, men vi visste att vi hade en bra produkt och hade märkt på webbshoppen att det fanns intresse från andra länder.

– Dessutom kan man vara säker på att något som funkar i SoFo på Södermalm också kommer att funka i SoHo i New York. I definitionen av vad Swedish Hasbeens är finns ord som ”retro”, ”fashion” – men också den svenska hantverkstraditionen är viktig.

– Olika marknader gillar oss av olika anledningar. På vissa marknader är det viktigt att vi är ett svenskt företag, som i USA och Japan. Japan kopplar oss till den populära, skandinaviska minimalismen. Ju närmare Sverige vi kommer desto mindre bryr de sig om att vi är svenska, säger Emy Blixt.

FÖRETAGETS hemsida är på engelska. Swedishhasbeens.se finns inte ens, det är .com som gäller. Väl inne på hemsidan kan du välja ”Worldwide” eller ”U.S.” för att få relevant information och priser. 50 procent av försäljningen sker i USA, bara en fjärdedel i Sverige.

Ser du Swedish Hasbeens som ett svenskt eller ett internationellt företag?

– Det beror på sammanhanget. Generellt skulle jag säga att vi är ett internationellt företag och varumärke. Vi kommunicerar alltid på engelska, och har vuxit parallellt på många marknader från start. Men när jag är utomlands och säljer pratar jag om oss som svenska eftersom det är en fördel. ■

Text: Peter Hammarbäck    Foto: Alexander Pihl

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode