Menu
Cyberkoll

Surfa lugnt i sommar

I cyberrymden är det ingen som hör dig knattra på tangenterna? Jo, faktiskt är det många som vill lyssna på oss på nätet – och på publika nätverk kan någon tjuvlyssna fast du tror att du är ifred.

Vintern 2014 samlades politiker, journalister och höga militärer som vanligt på den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen. Många konferensdeltagare loggade in på och använde det öppna nätverket ”Öppen Gäst” – helt lösenordsfritt. Vad de inte visste var att det var Gustav Nipe, ordförande för Piratpartiets ungdomsförbund, som satt upp nätverket och loggade all trafik. Efter två dagar hade han flera gigabyte av loggfiler som visade vilka sidor folk besökt, vilka mejlkonton de loggat in på och så vidare. Det borde vara tjänstefel att ansluta till öppna, okrypterade nät och läsa myndighetsmejl, sade Gustav Nipe efter konferensen i en intervju med DN. Poängen var att uppmärksamma övervakning på nätet, och visa hur lätt det är att få tag på mycket info om dem som använder öppna nätverk.

Välj alltid wifi-nätverk som kräver lösenord

Säg att du sätter dig på ett kafé och jobbar. Om kaféet har ett wifi som du kan ansluta till utan att skriva in ett lösenord betyder det att trafiken mellan din dator och det trådlösa nätverkets basstation är helt okrypterad. Då är det ganska lätt för den som vill att avlyssna trafiken.Välj därför alltid wifi-nätverk som kräver lösenord, så har du redan där ett visst skydd. Har du verkligen info du vill skydda: tänk även på vilken typ av kryptering wifi-nätet använder. Den äldsta heter WEP, och anses inte särskilt säker av experter på den oberoende Internetstiftelsen i Sverige (IIS). Inte heller WPA-kryptering är perfekt – den bästa är den nyaste som heter WPA2. Men för att vara helt säker: använd inte wifi-nät alls. Såhär lyder IIS rekommendation:

”Är du inte helt säker på att du kan lita på det trådlösa nätverket är det bättre att använda mobilnätet: Anslut din mobiltelefon till datorn med en usb-sladd och låt den fungera som modem.

Krypterad trafik genom VPN

”Vill du försäkra dig om att din trafik alltid är krypterad, oavsett vilket wifi du använder? Använd uppkoppling genom VPN, som står för Virtual Private Network. Det är en tjänst som många större företag använder när anställda ska in på företagets servrar från andra platser än kontoret. Men du kan också köpa tjänsten som privatperson eller småföretagare: kort går det ut på att allt ditt surfande går via en speciell server, som du ansluter dig till med stark kryptering. Det finns många luckor i nätet. Har du superkänslig information – eller skrupelfria konkurrenter som vill åt dina företagshemligheter – så är det allra säkrast att inte använda wifi-nätverk som du inte känner dig säker på.Tidningen Biz - för dig som driver eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode