Menu
#Superföretagen2015

"Sveriges Superföretag är som OS för företagen"

Hallå där, chefsanalytiker Per Weidenman! Nu har listan på Sveriges Superföretag 2015 kommit ut, och 496 företag kvalar in.

Per WeidenmanVarför gör Bisnode Superföretagslistan?

Därför att det är precis det här Bisnode gör: vi hjälper företag att bli framgångsrika. Med hjälp av den här listan kan vi ta fram både Framgångsrecept och Superprognoser.

Så vilket är då Sveriges mest framgångsrika företag?

Jag brukar säga att Sveriges Superföretag är som OS för företagen. Alla som fick pallplats i alla grenar är vinnare, det här är alla exceptionella företag. Men jag tycker Mann Tek från Mariestad förtjänar ett omnämnande, de har kvalat in på listan i nio år i sträck. Det är imponerande. Läs mer om Mann Tek >>

Hur har ni valt ut kriterierna?

Vi mäter tillväxt, lönsamhet, effektivitet och ekonomisk prestation i sin helhet i en ganska komplex modell. Varje bransch bedöms på sina egna meriter, bland sina jämlikar. Om alla som åker till OS bedömdes på höjdhopp skulle ju löparna alltid komma sist.

Hur har listan förändrats under de här elva åren?

Det har varit ganska drastiska förändringar. De första fem-sex åren var det väldigt mycket industriföretag i toppen, eftersom vi befann oss i en exportledd högkonjunktur med råvaruefterfrågan på toppnivå och höga stålpriser. Det ändrades ganska drastiskt efter finanskraschen och åren därefter. Då dominerade de inhemska företagen istället – företagstjänster och IT-företag. Bland Superföretagen är det nu kul att se att flera industriföretag kommit tillbaka. Industriföretagen har stått för ungefär 30% av de tillkommande företagen under de senaste två åren. Det är en fantastiskt stark ökning.

Hur går det för e-handeln?

Fler och fler är med, men det är mindre och mindre relevant att prata om dem. De är en stark och viktig kanal, inte en egen kategori.

Superföretagen 2015

Vilka råd vill du ge till företagare som vill vara med på listan?

Jag har genom åren pratat med ganska många av de här företagen. En älsklingshistoria är ett litet småländskt industriföretag som var väldigt ödmjuka inför att ha blivit Superföretag. Men när jag började fråga vd:n om hur han jobbade visade det sig att han hade nyckeltal på varenda produkt, erbjöd högre lön för att behålla de mest attraktiva medarbetarna och hade skapat en egen distributionskedja. I sin väldefinierade nisch hade han gjort saker på ett helt annat sätt än vad som var branschstandard.

Och det är genomgående för Superföretagen; de finns i alla verksamheter, men de utmanar det traditionella, de är oerhört konsekventa i sitt genomförande, de har en tydlig tanke och en strategi. Det är inte en slump att de är framgångsrika och de gör det inte på magkänsla. De är extremt faktabaserade och har väldigt djupa insikter om sin egen verksamhet.

Det mest spännande av allt: kan du förutse framtiden med hjälp av den här listan?

Det är ju bland annat där den stora affärsnyttan med den här analysen blir tydlig. Vi utvecklar definitivt Superprognoser över vilka företag som kommer att bli Superföretag kommande år. Det är ett jättespännande arbete.

Superföretagen veckans affärer

Andra har också läst: 

Superföretaget Mann Tek >>
Se hela Superföretagslistan 2015 >>

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Per Weidenman
Per Weidenman

Senior Analytiker
0706 74 88 45
per.weidenman@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode