Menu
#Superföretagen2015

Superföretaget Mann Tek – industriföretaget mot strömmen

Mann Tek, ett Mariestadsbaserat företag som levererar produkter för säker hantering av farliga vätskor och gaser, har kvalat in på Superföretagslistan i nio år i sträck. Det är de helt ensamma om. De är dessutom ett av mycket få industriföretag som höll sig kvar även under börskrisen.

Markus Bäsckström, Mann Tek.Mann Tek regerar på superföretagslistan

Mann Tek utvecklar och säljer produkter och lösningar för att hantera bränsle och gaser på ett säkert och miljövänligt sätt. Med huvudkontor i Mariestad gör företaget affärer över hela jorden. Mann Teks vd Markus Bäckström anser att just den tidiga och egendrivna internationella expansionen är en nyckelfaktor i framgången.

­– Vi är ett relativt litet företag, men vi har 98% exportandel. I dag är vi 57 man, men även när vi var 15 åkte vi jorden runt och lyfte på varenda sten. Så hittade vi vår marknad på alla marknader. Att vi vågade oss utanför Sveriges gränser så tidigt har gett oss mycket inspiration och internationell erfarenhet, och det bidrar mycket till vår företagskultur, säger han.

Klarade den ekonomiska krisen

Under den ekonomiska krisen 2008-2009 försvann många svenska industriföretag från listan, särskilt de med omfattande export. Men inte Mann Tek.

– Vi märkte förstås av krisen. Vår tillväxt var ensiffrig det året – men vi ökade fortfarande. Och eftersom vi alltid haft så stabil ekonomi slapp vi spara oss ur krisen, istället utnyttjade vi stilleståndet till att utveckla en helt ny produktgrupp. Totalt sett gick vi, på riktigt, stärkta ur krisen, säger han.

Jobbar nära kunden

Ytterst är det företagskulturen som ger Mann Tek dess segersvit.

– Vi är otroligt lyhörda mot kunderna och undviker till varje pris att bli produktkära, utan jobbar i otroligt nära samarbete med våra kunder. Och vi har en intern kultur med minimalt med ramar och befattningsbeskrivningar. Vi anger höger/vänster gräns, och sedan återstår en stor dos personligt ansvar och personlig frihet i mitten. Det passar inte alla, men vi har fått en väldigt kreativ miljö och ett högt resultatfokus på det sättet.

Per Weidenman, senioranalytiker på Bisnode.Tydligt framgångsrecept

Bisnodes chefsanalytiker Per Weidenman bekräftar att ett återkommande framgångskoncept är just att utmana gällande branschnormer och arbetssätt på ett konsekvent sätt.

– Mann Teks val att äga sin egen internationella expansion och deras syn på företagskultur är helt i linje med de framgångsfaktorer vi ser hos övriga Superföretag, säger han.

Andra har också läst: 

Analytikern Per weidenman: "Superföretagen är som OS för företagen" >>
Se hela Superföretaglistan 2015 >>

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Per Weidenman
Per Weidenman

Senior Analytiker
0706 74 88 45
per.weidenman@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode