Menu
Hållbart ledarskap

Sunda mål för chefer

I samband med att sjuktalen ökar drastiskt i Sverige forskas det nu på hur ledare bör agera för att förebygga psykisk och fysisk ohälsa hos medarbetare. Men kan man lära chefer att få friska medarbetare? Ja, Susanne Tafvelin som är lektor på Umeå universitet, tror det.

Vinnande ledarbeteenden

En omtänksam chef som låter medarbetarna bestämma mycket själva och ger feedback. Det är exempel på ledarbeteenden som stärker medarbetarnas välmående och minskar stress på jobbet.

– Nu vill jag ta reda på hur vi ska utbilda ledare så att de utvecklar dessa beteenden, säger Susanne Tafvelin, lektor på Umeå Universitet. Hennes forskning belönades med Umeå kommuns vetenskapliga pris 2016.

Susanne TafvelinÖkande sjukskrivningstal

Hur en bra ledarutbildning ska utformas verkar vara en vit fläck på kartan.

– Sjuktalen ökar och bara tio procent av det chefer lär sig på utbildningar kommer till nytta i arbetslivet. Under ett halvår tog Susannes forskargrupp över introduktionsutbildningen för chefer vid Umeå kommun. Det vanliga upplägget med föreläsningar och diskussioner ersattes av rollspel och feedbacksamtal. Mellan utbildningsträffarna hölls kunskapen vid liv genom mejl och telefon.

Rollspel skapar förståelse

– Det var lättare för deltagarna att utvecklas när de fick spela upp en svår situation i stället för att prata om den. Medarbetarna ska också föreslå vad deras chef behöver träna på för att utbildningen ska vara effektiv. Nu ska Susanne följa upp deltagarna i studien. Det återstår att se om sjukskrivningarna bland deras medarbetare minskar.

"I slutändan vinner alla på ett sunt arbetsklimat"

”De kan lika gärna ta båten hem igen.” En kommentar med rasistiska undertoner kan vara lika överraskande som obekväm. Som chef vill du agera mot en kränkande jargong på arbetsplatsen. Men hur? Christina Paulson, grundare av Chefens bästa vän ger några tips.

Christina PaulsonDet är fika i personalrummet. Alla pratar om flyktingsituationen när en medarbetare fäller en rasistisk kommentar om ”de där andra”.

– Då ska du som chef agera direkt. Annars signalerar du att beteendet är okej, säger Christina Paulson, grundare av Chefens bästa vän som handleder chefer i deras ledarskap.

Markera direkt genom att uttrycka din personliga åsikt. Men utöver det ska den negativa feedbacken i princip alltid ges i enrum. Christinas tips är att använda medarbetarsamtalet för att spegla företagets antirasistiska värderingar.

– I stället för att diskutera era personliga åsikter kan ni prata om de sunda värderingar som företaget står för. Hur förenlig var den där kommentaren med dem? Fråga också varför medarbetaren sa sådär? Ibland kan olämpliga kommentarer vara symtom på något annat.

I våras skärptes den del i Arbetsmiljölagen som reglerar chefens skyldighet att agera mot kränkande beteenden. Samtidigt visar forskning att det finns en koppling mellan medarbetarnas arbetssituation och företagets lönsamhet.

– I slutänden vinner alla på ett sunt arbetsklimat som är fritt från diskriminering, säger Christina.

Fler knep för att hålla sig frisk på jobbet:

Träningspepp på kontoret

Appen Stand up uppmuntrar till att stå upp och jobba. Den räknar ut hur mycket din förbränning ökar när du står och vad det motsvarar i antal joggade kilometrar.

Gilla det som inte är helt perfekt

Sluta jämföra dig med andra, försöka bli mer effektiv och leva mer hälsosamt. Släpp taget lite grann i alla fall. Sociologen och skamforskaren Brené Browns bok Våga vara operfekt är en påminnelse om att det ofullkomliga livet också är rätt bra. Hög igenkänningsfaktor och komiska beskrivningar av ett viktigt ämne utlovas. Finns numera som pocket på Libris förlag.

Sluta noja över att du sover sämre på tjänsteresan

Nu har en grupp forskare vid Brown University hittat svaret på varför så många av oss sover så dåligt på tjänsteresan. Boven i dramat är vänster hjärnhalva. Studien visar att den intar en vaksam hållning när vi sover första natten på ett hotell eller slumrar i andra främmande miljöer. Även när vi befinner oss i djupsömn är vänster hjärnhalva aktiv. I tidigare forskning har man upptäckt att hjärnhalvorna hos vissa fåglar och havsdjur fungerar på samma sätt.Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode