Menu
Så startar du

E-handel på nolltid

Vill du testa e-handel men har ännu inte vågat ta språnget? Driver du redan i dag en liten affärsrörelse och vill komplettera med nätförsäljning? Det har aldrig varit enklare att dra i gång en webbshop än nu. Vi lär dig hur du startar e-handel på nolltid.

Hjälpt av tjänster som Tictail, Shopify eller Sitoo kan du på kort tid ha en butik igång på nätet och erbjuda ett flertal betalnings-och fraktlösningar. Är du verksam inom en väldigt speciell nisch? Det är inget problem, det kan tvärtom vara en fördel. Är du specialiserad på ett smalt område och erbjuder nischade produkter är risken mindre att du tvingas konkurrera med låga priser för att inte ta stryk av jämförelsesajter som Prisjakt.se eller prispressarbutiker som Zalando. En nätbutik kan fylla flera olika syften – dels som ren säljkanal, dels som ett showroom för dina produkter för de kunder som först vill kolla in utbudet på nätet och sedan besöka din butik föratt handla över disk. Är du i dag verksam på en lokal marknad innebär öppnandet av en nätbutik dessutom helt nya kunder – de som hittar dina produkter via Googlesökningar. 

Ett populärt uttryck bland startupföretag är ”fail faster”, det vill säga misslyckas snabbare. Idén är att man aldrig har rätt på första försöket och genom att acceptera misslyckande som ett faktum gör man i stället många små försök som man lär sig av.

Så kommer du snabbt i gång med e-handel

I dag är det oerhört enkelt att öppna en e-handelsbutik på blott några minuter – till låg eller ingen kostnad. Här presenteras tre av de enklaste alternativen.

TICTAIL: Svensk tjänst som dragit enkelheten till sin spets. Helt kostnadsfritt och du kan bokstavligen vara i gång inom några minuter. Erbjuder enkla betalningslösningar med hjälp av Paypal och Klarna som gör att du kan ta betalt såväl via kort som faktura.

SHOPIFY: Amerikansk e-handelsplattform som är mycket populär globalt. Kostar från 250 kronor per månad och uppåt. Lite krångligare att komma i gång med än Tictail, men innehåller mer kraftfulla verktyg för den som vill ta sin e-handelsbutik till nästa nivå.

SITOO: Svensk plattform som erbjuder såväl rena e-handelslösningar som kompletta system för att binda samman webbshoppen med ett kassaregister till en fysisk butik. Lite högre prisnivå än Shopify, men tryggheten i att kunna kontakta en svensk supporttjänst kan vara värd mycket.

Är du osäker på om det finns en marknad för dina produkter? Varför inte börja med att sälja via Blocket eller Tradera för att pejla intresset.

Fyra tips från ett riktigt e-handelsproffs

Carl Waldekranz är vd för svenska startupbolaget Tictail som skördat internationella framgångar med sin kostnadsfria e-handelsplattform. Här ger han sina bästa råd till nybörjaren som vill starta med e-handel.

1. Börja alltid med idén

E-handel är ett sätt att nå kunder, inte en ersättning för att ha en bra produkt och ett varumärke folk litar på. Det är viktigt att skilja sig från konkurrensen online, det kan du göra genom din design, ditt pris, hur snabbt du levererar och så vidare.

2. Testa i en liten skala först

Då lär man sig vad som funkar och inte funkar och kan finslipa sin approach innan man börjar investera mer tid och pengar samt ökar risken. Ett populärt uttryck bland startupföretag är ”fail faster”, det vill säga misslyckas snabbare. Idén är att man aldrig har rätt på första försöket och genom att acceptera misslyckande som ett faktum gör man i stället många små försök som man lär sig av.

3. Lova aldrig mer än du kan leverera

Det finns många tråkiga historier online om produkter som aldrig levererats eller som kommit fram i ett uruselt skick. Det finns inget sätt att fly från sitt rykte online – en dålig kundupplevelse slår alltid tillbaka mot företaget till slut.

4. Starta något du känner passion för

Det finns inga genvägar, att bygga upp en bra e-handel tar tid och om du inte trivs med utmaningen kommer du inte orka driva det hela vägen i mål.


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode