Menu
Vägen till Vita Huset

Sno knepen från Hillary Clintons presidentkampanj

Superstrategen Shelly Porges ansvarar för att dra in en miljard dollar till Hillary Clintons presidentkampanj ”Hillary for America”. Här får du hennes bästa tips på hur du bygger en kampanj som en presidentkandidat.

Shelly PorgesVisionen

Du måste ha en tydlig idé om varför du vill kandidera till presidentposten – eller varför du vill göra en produktkampanj. Vad är syftet, målet och visionen? Tänk igenom noga vad det är du vill uppnå och varför.

Övertyga

Du måste ha en övertygande presidentkandidat, produkt eller tjänst. En kandidat kan vara entusiasmerande och engagerande men vara fel person för jobbet. Hillary Clinton har med sin långa politiska erfarenhet bevisat för USA och omvärlden att hon kan fixa jobbet. Hur kan du bevisa för dina kunder att just din tjänst eller vara är anpassningsbar och har den hållbarhet som krävs för att kunden ska välja att köpa av dig?

FaktaMoney, money, money

För en amerikansk presidentkampanj gäller det att samla ihop minst en miljard dollar från privata bidragsgivare som ska täcka event, annonsering och pr-kampanjer. För tjänst- och produktkampanjer krävs det naturligtvis också en budget. Fundera på hur du kan få flera investerare att satsa på din vision och var beredd på oförutsedda utgifter längs vägen. Ta höjd för överraskningar i din budget!

Vad kostar kampanjenNätverk

Att bygga nätverk så att gräsrötterna väcks till liv är kanske det viktigaste för att vinna ett presidentval. Det var gräsrötternas engagemang som avgjorde valresultatet när Barack Obama vann mot Mitt Romney. Nätverksarbetet är minst lika viktigt för företag. Underskatta inte vikten av att ha ett affärsnätverk där investerare, kunder och ibland media möts, så att du kan presentera din produkt eller tjänst. Att vara social och duktig på personliga möten är minst lika viktigt som kommunikationen via sociala medier.

Slå dig för bröstet!

Glöm inte att berätta om dina lyckade resultat för omvärlden. Ge dina målgrupper bevis för att din produkt eller tjänst löser din kunds behov. Ett bra knep är att låta dina nöjda kunder komma till tals via nyhetsbrev, sociala medier eller citat på din hemsida.

Tänk på ditt varumärke som en president

I en presidentkampanj är personen det viktigaste varumärket. Genom att se Hillary Clinton i tv så bildar människor sig en uppfattning om vad de tycker om henne som person och hur hon vill arbeta för att lösa deras problem. Varumärkesarbetet i ”Hillary for America” fungerar lika väl på en president som på en produkt eller tjänst. Det gamla uttrycket ”How to make a first impression” gäller även vilka känslor du vill att dina kunder ska associera med ditt varumärke. Hur kan just din affärsidé lösa dina kunders problem? Om du kan berätta för dina kunder hur du kan hjälpa dem i deras vardag och låta din vara eller tjänst stå för bevisen, då kommer dina kunder i sin tur att göra pr och påverka sina vänner och bekanta om att anlita dig.

Text: Anna Demert Foto: David Bicho

Läs även

Intervju med Shelly Porges: Superstrategen bakom Hillary Clintons presidentkampanj >>
Brains blickar in i framtiden: Så ser Sverige ut år 2050 >> 
Marknadens största verktygslåda för kampanjer >>

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode