Menu
Trendspaning

Snackisar och nyheter 2016

Vi lever i framtiden och det ser vi häftiga bevis på varje dag. Här är några trender och snackisar som ger dig koll på det senaste som händer inom jobb, samhälle och teknik.

Smarta stadenDen smarta staden Fujisawa

Fujisawa heter den smarta staden som byggdes på en gammal fabrikstomt utanför Tokyo. Hela staden har byggts med smarta energilösningar – här finns bland annat rörelsestyrd gatubelysning, självförsörjande hus och ett robotstyrt garage med elcyklar som de boende kan använda gratis. I år sjösätts också ett pilotprojekt med självkörande taxibilar.

Världens yngsta förtidspensionär 

13-årige Alex Thorne har blivit för gammal för sitt jobb. Veckans Affärer skriver att Thorne de senaste åren har varit ”Chief Play Officer” på leksaksjätten Toys R Us med uppgiften att testa leksaker för att hitta nästa succé. Toys R Us har skickat leksaker till honom varje månad för att få reda på hur barn reagerar på dem. Men nu är alltså tiden kommen för bolaget att byta ut Thorne mot en yngre modell.

”De företag som kommer att lyckas är de som behandlar sina anställda som kunder, och sina kunder som anställda.” 

Joe Mechlinski, vd, Entrequest.

Arbetshjälm 2.0Arbetshjälm 2.0 

En arbetshjälm som ger dig ögon i nacken, hjälper dig att upptäcka potentiella arbetsplatsolyckor och ger dig en syn som Stålmannen. Låter det som nåt för dig? DAQRI:s smarta hjälm består av en 3D-kamera som i princip ger hjälmbäraren röntgensyn och har 360-graders kamerasensorer som känner av hur du rör dig, och vad du ser. Den kan på så sätt ge dig instruktioner om hur du ska utföra en uppgift.

Facebook håller toppen 

Facebook behåller sin dominerande ställning bland de sociala nätverken även under 2015, enligt IIS årliga rapport Svenskarna och internet. I dag använder varannan internetanvändare Facebook – dagligen. Ökningen beror främst på att allt fler äldre börjat besöka Facebook, vilket uppväger den minskande populariteten som mediet fått bland 12–15-åringar. 

Drönare för mänslig lastDrönare med mänsklig last

Ehang 184 är en drönare som kan flyga en människa. Japp, det är ingen helikopter utan en drönare, fast för människor. Drönaren klarar av att flyga en människa i 23 minuter i en topphastighet av 95 kilometer i timmen. Passageraren gör i princip inget mer än att knappa in destinationen, sedan sköter flygmaskinen resten. 

Tidningen Brains - tema: Neuroledare


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode