Menu
Djupinlärning ger

Smarta maskiner

Ett av de hetaste forskningsämnena just nu är djupinlärning. Många säger att det är vägen till en enklare framtid, medan andra varnar för konsekvenserna.

Röntgensyn
Det största teknologiska framsteget sedan internet

Om vi hade befunnit oss i framtiden skulle den här artikeln ha varit skapad av en dator som lärt sig samla information, vikta den och formulera korrekta textbindningar. Och kanske hade du inte ens behövt läsa, utan i stället fått sammanfattande punkter upplästa av en digital assistent.

Inom en snar framtid kommer det att vara vardag. Datorer som tänker och agerar själva är resultatet av forskning om djupinlärning, och det kommer att innebära en samhällsrevolution. Det tror teknikforskaren Martin Längkvist vid Örebro universitet.

Intelligenta maskiner 


 – Intelligenta maskiner tros vara det största teknologiska framsteget sedan internet. I början kunde ingen föreställa sig vad internet skulle användas till och vilka följder det skulle få, och på samma sätt kommer det att bli nu. Hela samhällsstrukturer kan komma att förändras, säger han.

Citat Martin Längkvist

Djupinlärning innebär att man tränar maskiner att lära sig vilka värden som miljoner, ibland miljarder, parametrar i en modell ska ha, steg för steg. På så sätt kan datorer utan tidskrävande programmering lära sig språk, förstå bilder, tolka trafikskyltar och ställa korrekta medicinska diagnoser. Mer effektivt och bättre än människor. Djupinlärning som idé har funnits länge men det är först nu, tack vare kraftfullare datorer och smartare algoritmer, som det har fått ett brett genomslag på många olika forskningsområden.

Djupinlärning med smart data

– Djupinlärning är en mer generell metod som fungerar på flera olika typer av data. Tidigare har man inom artificiell intelligens utvecklat specifika lösningar för olika problem. Men om vi vill skapa intelligentare maskiner borde de lära sig på samma sätt som vi. Vi blir inte programmerade hur olika objekt ser ut, vad ljud betyder eller hur man samverkar med andra objekt. Det lär vi oss genom att interagera med världen runtomkring, säger Martin Längkvist. 

SVERIGE LIGGER INTE så långt framme ännu inom djupinlärning; den främsta forskningen sker i USA och Kanada. Många forskare har också sökt sig till företag som Google, Facebook och Baidu (Kinas motsvarighet till Google) för att direkt utveckla tjänster som bygger på röst-, bild- och språkigenkänning.

CitatSå vad kan djupinlärning leda till i framtiden?

Vad kommer att ha tagit steget från forskningsrapporterin i vardagen om, låt säga 25 år? Självkörande bilar har vi redan sett smakprov på. I framtiden kanske din bil släpper av dig vid jobbet och letar sedan upp andra personer att skjutsa medan du jobbar. Superintelligenta datorer kommer att kunna reagera på och reglera världsekonomin så att kriser undviks. Och så kommer det att finnas mängder av förenklande tjänster som språköversättning i realtid, program som tittar på videoklipp åt dig och sedan berättar vad det handlar om, digitala assistenter som sammanfattar artiklar som denna eller mötet du inte hann sitta med på, med fokus på vad just du vill eller behöver veta.

Intelligenta maskinerMEN SAMTIDIGT SOM nya användningsområden och nya tjänster utvecklas, höjs varnande röster. Och det från oväntat håll. Forskaren Stephen Hawking, som har sjukdomen ALS och som själv har börjat använda ett kommunikationssystem som hela tiden lär sig hur han tänker, hävdade nyligen att de smarta maskinerna kommer att ta över och innebära slutet på mänsklighetens existens. Martin Längkvist tycker dock att hotbilden är överdriven och att de i stället kommer att innebära ett lugnare, enklare och säkrare liv.

– I dag är vi ständigt uppkopplade och har ögonen på tekniken medan vi går, cyklar, tittar på tv eller till och med kör bil, för att vara säkra på att inte missa något. Vi behöver smartare teknik för att frigöra oss från existerande teknik och all den information vi utsätts för. ■

 

Forskning att hålla koll på

 STÅLMANNENS RÖNTGENSYN

För några år sedan presenterade ett brittiskt företag en maskin som med hjälp av radiovågor kan se genom 40 centimeter tjocka väggar. Ännu så länge kan bara rörliga föremål registreras, men forskarna tror sig kunna utveckla detta till att bli någonting i stil med superhjältarnas röntgenblick. Källa: Allt om vetenskap

 OSYNLIGHETSMANTEL

”Cloaking” innebär att hindra elektromagnetiska vågor från att passera genom ett objekt och i stället svänga runt det, att böja ljuset i stället för att reflektera det eller att optiska egenskaper slår ut varandra. Forskare i Texas har tagit fram ett material bestående av koppartejp och polykarbonatfilm, och när man sveper det runt något blir föremålet osynligt för mikrovågsstrålning. Dock ej för vanligt ljus. Ännu. Källa: DN

 FLYGANDE BILAR

Sedan 40-talet har forskare försökt få bilar att sömlöst övergå till att flyga, och tvärtom. Ett amerikanskt företag kommer i år att leverera det första fordonet som klarar detta. Det har hopfällbara vingar och på vägarna kan det komma upp i över 100km/h, i luften drygt 170 km/h och med en räckvidd på nästan 80 mil. Källa: Wikipedia

 LYCKLIGARE MINNEN

På MIT har man lyckats plantera in falska minnen i hjärnan på möss – något som man hoppas ska kunna leda till att människor ska kunna glömma trauman, depressioner eller att de lider av olika missbruksproblem. Källa: Prevent

Läs även

Här är framtidens jobb
Smart Data är nästa revolution 
5 teknikprylar att hålla koll på

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode