Menu
Våra digitala fotspår

Smart data i din vardag

Har du koll på vilka digitala spår du lämnar efter dig? Dina ettor och nollor säger exakt vem du är – och vad du kan lockas att köpa. När dina digitala fotavtryck omvandlas till smart data finns en grym chans för marknadsförare att få dig att öppna plånboken.

Smart-data-i-din-vardag


Du kollar "breaking bad" på Netflix

... och direkt vet Netflix att du härnäst vill kolla nya säsongen av House of Cards. Streamingtjänster och e-handlare blir allt bättre på att förstå vem du är baserat på vad andra som kollat på Breaking Bad, eller köpt en ny pulsklocka på Runners store är intresserade av. Har du tänkt på att e-handlare nuförtiden ofta föreslår en till, mindre vara som du kan lägga till precis innan du checkar ut?

du handlar till fredagsmyset

Handlar du chips på fredag är chansen stor att du vill handla chips även nästa fredag. Det kan matkedjor använda för att pusha skräddarsydda erbjudanden till dig via mejl, appar eller old school papperspost hem i brevlådan – så länge du skannar ditt klubbkort i butiken så att de vet vem du är. Med rätt erbjudande kanske de kan få dig att köpa dipp också.

Digitala spar i din vardagDu gnäller på vädret

Status: ”Shit vad jobbigt med regn, nu blir jag blöt!” Facebook är proffs på att fiska fram smart data ur big data. När du statusuppdaterar skannar de efter ”cues” – vissa termer som de kan använda för att rikta relevanta annonser till dig. Klagar du på regn i din statusuppdatering kan du räkna med att snart få se annonser från företag i närheten som säljer paraplyer och regnjackor.

Du googlar restauranger

Googles affär bygger på att hitta, registrera, spara och sortera användbar information om oss som använder tjänsten. Google jobbar stenhårt med att omvandla big data till smart data för att kunna lösa användarnas problem. Det tydligaste exemplet på hur de får fram smart data är helt enkelt att de ser vad du söker efter, var, och riktar annonser till dig efter det. Söker du efter vietnamesisk soppa i ett visst område visas den vietnamesiska restaurang i närheten som betalat mest för att synas på det sökordet.

du tackar av kollegan

Just nu finns över 20 miljarder bilder uppladdade på Instagram. Ur den enorma mängden gäller det för Instagram (läs: Facebook, som äger Instagram) att vaska fram informationspärlor för att kunna tjäna pengar. Troligen analyseras dessa bilder efter vem som är med och vad de visar. Facebooks algoritmer sägs kunna identifiera ett ansikte lika snabbt som den mänskliga hjärnan, så när du lägger upp en bild på din kollega och skriver ”Den här stjärnan slutar hos oss i dag” kan Facebook rikta jobbannonser till henne. Smart!

Realtidslokalisering i butik

Den amerikanska matjätten Target är pionjärer inom beacon-teknologi. Beacons är små sändare som lokaliserar mobiler och surfplattor i närheten som de kommunicerar med via bluetooth. Har du laddat ner Targets app och gått med på att bli kontaktad via beacons i affärerna kan du exempelvis inom kort göra en handlingslista i appen och när du kommer till butiken sorteras handlingslistan om efter den ordning du kommer att möta varorna. Går du förbi fruktdisken utan att plocka upp bananer får du kanske en pop up-notis: ”Glöm inte bananerna!”.

Läs även

Tech-inspo: Mer om Beacons »
Inspiration för entreprenördar »
Fem saker som förutspår konsumenters nästa köp »Brains - Tema Smart Data

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode