Menu
Listan

Sluta stressa över framtiden

”Gaah! Jag pallar inte att sambon ringer på Apple-klockan och ber mig drönarleverera vår son till AFK-gympan just när jag håller på att käka insekter
på virtual reality!”

Här är några knep för att slippa framtidsstress
 
  

1Krama ett träd
Besök en gammal skog. Ta upp en sten. Tänk på hur gammal stenen är. Tusen år? En miljon år? Du behöver inte veta svaret. Stenen är äldre än du. I en föränderlig tid är det skönt att finna konstanter. Naturen är en bra sådan.

2Ingen saknar dig på Twitter
Mycket av framtidsstressen kan härledas till teknologisk utveckling. Så har det alltid varit. Att bli bättre på att ”stänga av” och ha”offline-tid” är nästan floskulöst självhjälpigt – men det funkar. Sätt upp regler. Två timmar varje kväll utan mobilen och datorn? Det går och gör gott.

3”Även den gode Goethe…”
”Författare och tänkare har alltid känt sig stressade av framtiden. 1825 skrev Goethe i ett brev till en vän att ”Allt är nu ultra. /…/ Unga människor rycks med i tidens virvel, rikedom och snabbhet är det som världen beundrar och alla eftersträvar.” Framtidsstress har forntida anor.

4Brödbak och löpning
Löpning, brödbak, sex, måleri … De allra flesta av oss ägnar sig ibland åt någon aktivitet som kräver att vi är 100 procent närvarande, inte på ett jobbigt sätt utan ett lustfyllt. Under den tiden är det omöjligt att vara stressad över framtiden. Gör mer av sådant.

5”Aaoooommmmm”
Att bli närvarande i kropp och själ bromsar upplevelsen av tidens gång, eller gör den åtminstone mer behaglig. Lär dig att andas ordentligt och återerövra din kropp. Mycket bra inspiration finns i de österländska, urgamla lärorna.

6Gör framtidssaker
När vi upplever nya saker känns det som att tiden går långsammare. Om de nya upplevelserna dessutom är coola framtidssaker som att testa virtual reality blir kanske också själva framtiden mindre skrämmande. Sätt dig i förarsätet på väg mot framtiden.

Läs även

Fem snabba om tid och stress 
Trender och tips för arbetslivet

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode