Menu
Så funkar det

Skydda ditt varumärke

Varumärkesskydd, är inte det bara för stora bjässar? Långt därifrån, det berör småföretagare mer än du tror. BIZ berättar hur du går tillväga för att skydda ditt eget namn, men också för att inte själv råka trampa in på någon annans revir.

VARUMÄRKEN ÄR ALLT som kan återges grafiskt, till exempel ord, figurer eller till och med ditt eget namn. Och allt det här kan skyddas.

– Om du har jobbat hårt och byggt upp ett gott renommé som kunderna litar på, då vill du inte att någon annan ska komma och kalla sig något liknande eftersom kunderna lätt förväxlar er då, förklarar Anton Blomberg, presentatör på Patent- och Registreringsverket (PRV).

ENDA SÄTTET ATT GARANTERA att du är ensam om ditt namn på marknaden är att registrera det. Risken om du väntar för länge är att någon annan inte bara använder ditt namn och logotyp, utan till och med registrerar det som ett eget varumärke.

– Och då är det du som inte får använda det, trots att du kanske till och med börjar bli känd under det namnet och kunderna vet vem du är. Den som har registrerat varumärket har rätten på sin sida. Så känner du att du vill satsa på ditt företag ska du registrera varumärket på en gång, det är väldigt viktigt för att lyckas på lång sikt. 

SKYDDA DITT VARUMÄRKE I SVERIGE

Vill du skydda ditt varumärke i Sverige vänder du dig till PRV. Gör du ansökan online är grundavgiften 1 800 kronor, gör du det på papper kostar det 2 300 kronor. Skyddet är giltigt i 10 år, därefter måste du förnya varumärket.

VÄLJ RÄTT KLASS

Utöver grundavgiften betalar du 900 kronor för varje klass utöver den första som du vill skydda namnet inom. Tillverkar du till exempel klänningar väljer du klass 25 för kläder. Vill du sedan börja göra handväskor under samma namn måste du även registrera varumärket i klass 18 för väskor. Att skydda ett namn inom en klass innebär inte att det är skyddat inom alla andra grupper. Ett känt exempel är Snickers som dels är skyddat av ett företag inom klassen choklad, dels av ett helt annat företag inom klassen arbetskläder.

SKYDDA DITT VARUMÄRKE INTERNATIONELLT

När du har skyddat ditt varumärke i Sverige kan du även skydda det internationellt. Antingen kan du ta kontakt med patentmyndigheten i respektive land, eller så vänder du dig till internationella organisationer. Inom EU är det OHIM som handhar varumärkesskydd. Du kan skriva din ansökan på svenska, avgiften på 900 euro ger ett varumärkesskydd inom hela EU. Vill du nå utanför Europa är det FN-organet WIPO som sköter handläggningen.

OM NÅGON SNYLTAR PÅ MITT VARUMÄRKE?

Då vänder du dig först till den som du tycker gör intrång och berättar att varumärket är skyddat. Upphör de inte kan du stämma dem i tingsrätten, där förloraren betalar rättegångskostnaden.

SE UPP MED ANDRAS VARUMÄRKEN

Innan du börjar använda ett namn, kolla upp att ingen annan har registrerat det som varumärke, för då är det du som kan bli stämd för varumärkesintrång, trots att du handlat i god tro. Hur mycket pengar det handlar om beror på olika faktorer. Dels på vilka krav de ställer på dig, till exempel att du måste kassera alla varor med loggan på eller att de vill ha skadestånd, dels beror det på hur lång processen i tingsrätten blir, eftersom förloraren betalar rättegångskostnaden.Vill du skydda dig mot det här kan du på PRV:s hemsida själv göra en sökning på vad som redan är registrerat. Du kan också anlita PRV för att göra en förhandsgranskning.

DITT NAMN ÄR DITT VARUMÄRKE

Har din firma samma namn som du kan du registrera namnet som varumärke, även om det är ett vanligt son-namn. Däremot kan du inte registrera något som beskriver din vara eller tjänst, exempelvis ”mörkrostat” om du säljer kaffe, eftersom det är ett ord som måste kunna användas av alla och därför inte kan skyddas.

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com. 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode