Menu
Experten tipsar

Skapa en egen app

Det verkar coolt att ha en app. Men det kostar. Och bara för att du tar fram en betyder inte det att användarna älskar den. Fundera på om någon behöver din app innan du utvecklar den, tycker experten Sara Cederberg Glaser.

Sara Cederberg GlaserAppar har blivit viktiga pusselbitar i hur vi använder våra smarta telefoner och surfplattor. En del har gjort succé och vissa har skapat förmögenheter: Hemnet, Wordfeud, Swish… Men åter miljontals appar snurrar runt i Apple Store och Google Play utan särskilt många nedladdningar. Är det värt för småföretag att ta fram egna appar? Vi frågade Sara Cederberg Glaser, digital strateg på innovationsbyrån Rebel&Bird. De har hjälpt företag som Spotify, Omni och iZettle med marknadsföring och utveckling. Bland mycket annat utvecklar Rebel&Bird appar. Framför allt handlar en app om att renodla en tjänst eller en funktion, säger hon. Utgå alltid från användarnas behov. Varför ska du ta fram en app, och vad kan användarna göra med din app?

– Om den funktionalitet du vill erbjuda användarna inte kan åstadkommas med en mobil hemsida, och ditt företags användare har ett behov av att genomföra tjänsten med mobilen, kan ni börja fundera på hur en app skulle kunna utformas, säger Sara. Hon tycker att den stora skillnaden mellan appar och mobila hemsidor är dels möjligheten att skicka pushnotiser till användarna, dels att appar kan kroka i och använda mobilens övriga funktioner som kameran. Tänk exempelvis på bankappar som du kan skanna fakturor med mobilens telefon. Att utveckla appar kan vara dyrt eller rätt billigt. Allt beror på funktionalitet och hur unik appen ska vara.

– Om ni behöver unik funktionalitet och vill kunna bestämma hur allt ska se ut, då behöver ni ta fram en helt egen lösning och då krävs det både design, innehållsarbete och utveckling, säger Sara Cederberg Glaser. Det finns i dag användbara, generiska appar för specifika ändamål: e-handel, event och så vidare. Att börja med att använda en sådan för företaget är ett bra insteg i appvärlden, om de uppfyller era behov. Sara Cederberg Glaser tycker också att det är smart att släppa en lite enklare app till en början:

– Försök inte att göra den kompletta, perfekta appen från början. Skapa en variant som har den nödvändigaste funktionaliteten, och släpp snabbt för att få respons och data från användarna. Bygg sedan vidare på det. Viktigt att tänka på är också att jobbet inte är slut när appen väl är släppt. För att få folk att hitta och använda den måste ni marknadsföra appen. Och appar måste underhålla sprecis som hemsidor. Det räcker tyvärr inte med att släppa en app och sedan inte göra något mer. De apparna brukar inte vara något som användarna behöver eller vill ha. ■

Tidningen Biz - för dig som driver eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode