Menu
Funderat på att...

Skaffa en praktikant?

Funderar du på att ta hjälp av en praktikant i ditt företag? Att använda sig av praktikanter innebär naturligtvis både ansvar och skyldigheter. Med rätt förutsättningar kan praktikanten bli en värdefull förstärkning i din verksamhet och på sikt till och med leda till en anställning.

9 juli, 2014

Tänk igenom före

Som privat företagare kan du ta emot en praktikant i max sex månader. Det är viktigt att du har klart för dig innan du tar in en praktikant vad du vill få ut av personen. En bra upplevelse för praktikanten är en bra marknadsföring för ditt företag.

Win-win situation

Du får ingen ersättning för praktikanten och det kostar dig heller inte något. Men förutom att du visar socialt engagemang och praktikanten får in en fot på arbetsmarknaden, får du en resurs som kan bidra till din verksamhet, vilket gynnar båda. Detta är ett bra sätt att testa en person under en period för att sedan kanske anställa.

Hitta rätt samarbete

Det finns flera vägar – antingen via praktikantprogram på universitet och högskola där personen söker sig till företaget eller via program där du får ansöka om praktikant. Det finns också eftergymnasiala utbildningar, typ Jensen yrkeshögskola, där praktik ingår i utbildningen. Arbetsförmedlingen har också program.

Rätt försäkrad

Säkerställ att praktikanten är rätt försäkrad via skolan eller det program du samarbetar med. Arbetsmiljölagen gäller även praktikanter, så du ansvarar för att arbetet kan utföras på ett säkert sätt, att arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner och metoder uppfyller krav ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Om du funderar på att anlita en praktikant hittar du mer information här: www.arbetsformedlingen.se, www.jenseneducation.se och www.praktikplatsen.se.

 

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode