Menu
United States Of Strategy

Shelly Porges – kvinnan bakom Hillary Clinton

Som finansieringsansvarig för Hillary Clintons kampanj Hillary for America har superstrategen Shelly Porges möjlighet att sätta den första kvinnliga amerikanska presidenten i Vita Huset.

Shelly Porges

Idésprutan som var med och vände den amerikanska ekonomin

När den då 37-åriga Shelly Porges hade arbetat på Bank of America i tre år vändes blickarna plötsligt åt hennes håll. Som marknadschef, idéspruta och innovatör var hon delaktig i en historisk vändning inom den amerikanska ekonomin. Hennes tre förändringsförslag till banken, som befann sig i en djup ekonomisk kris, bidrog till att Bank of America gjorde den största bolagsvändningen någonsin utan statlig hjälp.

Rekryterad till Barack Obamas regering

Det blev början till Shellys första egna företag. Efter att ha arbetat som konsult inom kommunikation, marknadsföring och strategi mot banker blev hon rekryterad till regeringskansliet efter Barack Obamas valseger 2008 under dåvarande utrikesminister Hillary Clinton. Uppdraget då var att lansera ett initiativ för att främja kvinnors företagande internationellt. Uppdraget i dag är att samla in en miljard dollar till Hillary Clintons presidentkampanj ”Hillary for America”.

Shelly Porges citat– Kommunikationsarbetet är a och o när man vill nå privata bidragsgivare, sådana som du och jag. En presidentvalkampanj kräver minst en miljard dollar så ekonomiskt stöd är en viktig del, men det handlar också om att hitta engagerade volontärer som hjälper oss att sprida vårt budskap till folket.

Att väcka engagemang på gräsrotsnivå 

Det mänskliga mötet är viktigt. Strategiskt handlar det om att väcka engagemang på gräsrotsnivå. Förstagångsväljarna är en oerhört viktig målgrupp och varje gång Hillary medverkar på ett event så tillkommer det alltid nya väljare.

– Förstagångsväljarna är vår framtid och Hillary tar alltid deras frågor på allvar. När de berättar om hopplösheten att ha 20 000 dollar i studieskulder utan att ha ett arbete att gå till, så finns ett tydligt problem. Och det är dessa problem som hon vill lösa.

  Läs även: Sno knepen – Shelly Porges bästa tips för hur du bygger en kampanj som en presidentkandidat

The four fights 

Presidentkampanjen handlar också till stor del om att lansera en folkrörelse och för att detta ska bli veShelly Porgesrklighet måste Hillary klara av sina ”four fights” som hon kallar det.

– Först måste man se till att höras bland folket, tänk dig Gangnam Style, den mest klickade videon på Youtube på tio år. Sedan gäller det att folk ska förstå budskapet exempelvis Steve Jobs ”Think different”. Den tredje utmaningen är att behålla intresset hos väljare, vilket görs genom att övertala och övertyga folk att följa Hillarys vision precis som Dr Kings ”I have a dream”. Den slutgiltiga utmaningen är att få folk att agera och lägga en röst på Hillary i presidentvalet, berättar Shelly.

Få med folket 

Att få folka att agera är det svåraste med presidentvalet och ”Hillary for America”. Folk kan vara entusiastiska och hålla med om satsningarna, men att få folk att lämna soffan och gå och rösta är en annan sak.

– Förutom att få folk engagerade är det viktigt att få följare som accepterar att de satsningar som Hillary vill göra också innebär konsekvenser åt något annat håll. Att fatta beslut om att fortsätta satsa på Obama Care kräver kanske minskade insatser på något annat håll. Så ser ju beslutsfattandet ut, men det gäller att vara medveten om det, och vara tydliga mot väljarna. ■

Text: Anna Demert Foto: David Bicho

VAD KOSTAR PRESIDENTKAMPANJEN?


 Spenderade Obama $760,370,195 på sin presidentkampanj.
 

2012

 Samlade Obama in $690 million genom digitala kanaler. 2012 går till historien som det dyraste presidentvalet någonsin. Obama och Romney samlade totalt in mer än 2 miljarder dollar.

1960 John F Kennedys kampanj kritiserades av motståndarna för att vara den mest extravaganta kampanjen i USAs historia. Då hade Kennedy lagt runt 575 000 i dagens dollarvärde.

 

Läs även:

Sno knepen från Hillary Clintons presidentkampanj » 
En beslutsfattares vardag » 
Entreprenörsvärldens nya superhjälte: Elon Musk »  
Livet som entreprenör »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode