Menu
Listan

Sex världsförbättrare

Kan tekniken rädda världen? Här är sex innovationer som kan hjälpa till att hålla jorden beboelig lite längre.

Ikea-solcellen

Teknikutvecklingen rasar på, med nya material och utformningar blir solceller hela tiden billigare och bättre. Ikea har aviserat att de ska börja sälja sina egna solceller – då om inte förr kommer boomen.


Grafenbatteriet

Koldioxidutsläppen måste ner för att bromsa den globala uppvärmningen. Fordon som körs på fossila bränslen är som bekant en stor källa till koldioxidutsläpp. Tack vare det nya supermaterialet grafen (uppfinnarna fick Nobelpriset i fysik 2010) kan batterier, till exempel till elbilar, laddas upp avsevärt mycket snabbare – omkring fem minuter i stället för 45 minuter för en Tesla.

Mobilt ultraljud

Svensk teknik ligger bakom Mobilebaby: ultraljudsbilder i mobilen. Idén föddes när en mamma i Stockholm hellre ville ha ultraljudsbilder i mobilen än på papper. I dag används tekniken i Marocko där sköterskor i avlägsna byar kan skicka ultraljudsbilder till läkare som befinner sig långt borta – och då få veta hur barnet i magen mår inom ett dygn i stället för som tidigare två veckor.


Drick svett!

Under Gothia Cup uppmärksammade Unicef världens vattenbrist på ett unikt sätt: de utvecklade en maskin som tog fram rent vatten ur svettiga matchtröjor. Spelare under fotbollsturneringen lämnade in sina svettiga plagg – maskinen kramade ur dem och renade vattnet som blir renare än svenskt kranvatten.


Bajspåsen

Cirka 40 procent av världens befolkning saknar tillgång till toaletter. I vissa slumområden är det farligt: avföring och dålig hygien sprider sjukdomar. Svenska uppfinningen Peepoo Toilet löser problemet: den är en biologiskt nedbrytbar påse att göra sina behov i. Påsen knyts ihop och inom fyra veckor är bakterier oskadliggjorda och det som är kvar efter påsen och innehållet kan användas som gödningsmedel.

Vattenreningen

Miljoner människor dör varje år för att de saknar tillgång till rent vatten. Samtidigt uppfinns många smarta, småskaliga vattenreningsprodukter. Svenska Solvatten är en, Life Straw är en annan – ett tjockt sugrör som gör smutsigt vatten drickbart.

LÄS ÄVEN

Tio svenska uppfinningar som förändrat världen

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode