Menu
Scanias utmaning:

Skapa miljövänlig logistik och transport

Åsa Pettersson är chef för Public and Environmental Affairs på Scania. Hon började arbeta med hållbarhet på energikoncernen Vattenfall för lite mer än tio år sedan och ser en förändring i CSR-tänket.

Scania lastbil.CSR ett måste 

– I mitten av 00-talet handlade CSR mycket om miljö, om att redovisa miljöpåverkan på ett vettigt sätt. I dag arbetar vi mer med alla tre delarna i CSR – det sociala, det miljömässiga och det ekonomiska. CSR har blivit mycket, mycket viktigare. Jag skulle säga att ett framgångsrikt CSR-arbete är ett måste för företag som vill finnas kvar i framtiden. I alla fall i vår bransch, förklarar Åsa Pettersson.

Varför är det så viktigt med CSR?
– Det är ett race. Transporterna i världen ökar, och med dem koldioxidutsläppen. Det företag som hittar en lösning som bryter sambandet mellan transporter och utsläpp kommer att få ett otroligt försprång på marknaden. Varje steg för att minska en lastbils miljöpåverkan ger en konkurrensfördel, säger Åsa Pettersson.

Socialt ansvarstagande

Hur kommer den sociala delen in?
Åsa Pettersson– Du kan inte bedriva ett trovärdigt miljöarbete om du, eller dina underleverantörer, behandlar medarbetarna dåligt. Ett gediget socialt och etiskt arbete är nödvändigt för den ekonomiska stabiliteten i ett företag. Det hjälper dig att behålla medarbetare och att attrahera ny kompetens. Vem satsar på att göra karriär i ett företag man inte tror kommer att finnas kvar i framtiden? säger Åsa Pettersson.

Vad karakteriserar ett framgångsrikt socialt projekt i dina ögon?
– Det måste ringa in en påverkan företaget har på samhället, och försöka vända en eventuell negativ påverkan till något positivt. I Sverige har Scania till exempel antagit utmaningen att få in fler kvinnliga chefer i en mansdominerad bransch, säger Åsa Pettersson. ■

Text: Marie-Louise Olsen, foto: Alexander Pihl.

Mer läsning:

Tjäna pengar på att göra gott 
Skapa mångfald, engagemang och trivsel på jobbet 
Så vässar du ditt CSR-tänk

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode