Menu
Hållbart

Så vässar du ditt CSR-tänk

I början av 1970-talet valde ett av världens mest framgångsrika företag, Facit att ignorera trenden med elektroniska miniräknare. Det gick inte. Nu menar många att företag som struntar i CSR kommer att gå samma öde till mötes.

Hållbarhet - illustration.Företagande som håller i längden

Ghana i västafrika, ett av världens fattigaste länder. Solen silar ner genom kakaoträdens ljusgröna löv på en grupp familjejordbrukare som uppmärksamt följer en lektion i hållbart jordbruk. Studiecirkeln sponsras av amerikanska chokladjätten Hershey’s och målet med projektet är att öka inkomsterna för Ghanas många kakaobönder, genom att hjälpa dem att miljöcertifiera sin skörd.

Snällt av Hershey’s, eller hur? Nu är det inte bara av godhet som Hershey’s satsar på mångmiljonbelopp på hållbarhetsutbildningar i Afrika. År 2020, det vill säga om fem år, har godistillverkaren lovat att bara använda miljöcertifierad kakao i sina produkter. Problemet är att det är brist på certifierad kakao i världen – om inte fler bönder certifierar sina skördar riskerar priserna att skjuta i höjden och det blir dyrt för Hershey’s att hålla sitt löfte till kunderna.

Lönsamheten avgör

Denna form av win-win-projekt är kvintessensen i de trender som just nu råder inom Corporate Social Responsibility, CSR. Eller hållbart företagande, som det ofta sammanfattas på svenska.

– Företag har förstått att man tjänar pengar på att arbeta med hållbarhet. Rent krasst är det billigare att arbeta socialt och miljömässigt hållbart eftersom man hushåller bättre med resurserna. Men det handlar också om att konsumenter i dag straffar företag som inte gör det, säger Per Grankvist.

CSR i praktiken

Han är journalisten som har skrivit boken ”CSR i praktiken – Hur företag jobbar med hållbarhet och tjänar pengar”. Snart kommer en tredje reviderad upplaga av boken som bland annat fokuserar på de trender som präglar CSR i dag.

Per Grankvist analys kan sammanfattas med att om företag inte direkt eller indirekt tjänar pengar på sina CSR-projekt – ja, då är det inte CSR. Då är det bistånd, eller allmosor.

– För tio år sedan var det mycket greenwashing* inom CSR. I dag handlar det om att skapa långsiktigt hållbara företag genom att in i minsta detalj använda resurser på smartast möjliga vis, säger han.

I sin bok lyfter Per Grankvist fram mängder av företag som genom satsningar på miljö sparar pengar, attraherar nya kunder och har lättare än konkurrenterna att hitta kompetenta medarbetare.

Hållbarhet inom modeindustrin

Elin Larsson, Filippa K.Modeföretaget Filippa K är ett exempel som för några år sedan övertalade en av de fabriker i Kina som syr deras kläder att ge medarbetarna ledigt en dag i veckan. Fabriksledningen var skeptisk till förslaget, men gick till slut med på att försöka. När det visade sig att sömmerskorna producerade lika mycket på sex dagar som de tidigare gjort på sju, ja, då fick sexdagarsveckan vara kvar. 

– Vi var ingen stor kund i den fabriken, så vi hade inte ekonomiska muskler att tvinga fram en förändring. Det gör det nästan ännu roligare. Att vi hade rätt i tanken att det lönar sig att ta hand om sin personal, säger Elin Larsson, Corporate Responsibility Manager på Filippa K.

Enligt Elin Larsson är modebranschen en av de industrier som måste ändras från grunden. Textilindustrin använder varje år enorma mängder kemikalier för bland annat infärgning av tyger. Återvinningen av textilier är i princip obefintlig. Och branschen är ökänd för sina dåliga arbetsförhållanden, även om de på många platser blivit bättre.

– Vi kan inte fortsätta vare sig att tillverka eller konsumera kläder på det sätt vi gör idag. Vi måste hitta nya lösningar, säger hon.

Nya konsumtionsvanor

Att förändra produktionen – med bättre arbetsvillkor och smarta miljöval – är en del, men det handlar också om att ändra hur vi konsumerar kläder. 2008 öppnade Filippa K en second hand-butik på Hornsgatan i Stockholm.

– Jag tror att vi i framtiden kommer att ha färre, men mer noggrant utvalda plagg i våra garderober. Det kommer att bli vanligare att lämna in kläder för lagning och försäljning, säger Elin Larsson.

Lite som det var förr?
– Ja, precis som det var förr. Att vädra och vårda sina kläder är ett sätt att respektera de resurser som gått åt för att tillverka plagget. Vi som klädmärke måste bidra till att kläder lever längre. Filippa K:s kläder ska till exempel vara ritade och sydda så att de går att ändra och laga, säger Elin Larsson.

Inom kort inför Filippa K ett system för återvinning av begagnade Filippa K-kläder i alla sina butiker, där kunder får rabatt på nya köp när de lämnar in gamla plagg

– Den stora utmaningen för oss som företag är att hitta sätt att fortsätta tjäna pengar även när kunderna köper färre nya plagg. Annars försvinner vi och allt det hållbarhetsarbete vi drivit i produktionskedjan vore förgäves, säger Elin Larsson.

Högre krav från kunderna

Ett exempel på hur det redan i dag kan straffa sig att inte tillräckligt snabbt hantera CSR-frågor är att Sjunde AP-fonden, som förvaltar flera hundra miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar, nyligen sålde alla sina aktier i Stora Enso. Försäljningen kom efter avslöjanden om att papperskoncernen i flera år känt till att det förekom barnarbete hos en underleverantör, utan att komma till rätta med missförhållandena.

Den typen av aktioner tror Per Grankvist kommer att bli vanligare i framtiden.

– Företag som inte hushåller med resurser och inte heller förstår allvaret i kundernas ökade intresse för hållbart företagande, kommer att försvinna till förmån för företag som tar CSR på allvar, säger han. ■ Text: Marie-Louise Olsen. Illustration: Elin Jonsson.

Faktaruta: Mer om CSR.

Fem tips för dig som vill bli vass på CSR

Det är ditt eget företag du ska ändra på, inte omvärlden. Hitta dina fel och brister, och hur de påverkar samhället negativt.

Prioritera: du kan inte göra allt samtidigt.

Sätt upp modiga, men realistiska mål för framtiden.

Samarbeta med andra, exempelvis branschorganisationer, inte minst om du vill förbättra förhållanden hos underleverantörer.

Redovisa vad du gör. Det kan vara jobbigt att blotta brister, men det är viktigt för att kunna visa dina framsteg.

Källa: FN:s principer för hållbart företagande.

Läs även:

Mångfald på jobbet >> 
Åtta sätt att få media att nappa >> 
Utblick: Grönt byggande >> 
Tänk globalt >>

Ladda ner

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode