Menu
Val 2014

Så tycker partierna i småföretagarfrågorna

Alla partier säger att de kämpar för småföretagen, men hur står partierna egentligen i sakfrågorna? Vi har valt ut tre viktiga företagarfrågor och kollat hur partierna ställer sig. Vad tycker du?

8 september, 2014

CENTERN TOPPAR LISTAN NÄR FÖRETAGARNA FÅR VÄLJA

I februari bad konsultmäklarföretaget Assistera 2 000 företag att rangordna partier efter de tre frågor som partierna själva lyfter fram som sina viktigaste företagarfrågor. Partierna fick vara anonyma för att resultatet skulle bli så objektivt som möjligt. Så här tyckte företagarna då om partiernas företagarpolitik:

1. Centerpartiet
2. Moderaterna
3. Kristdemokraterna
4. Vänsterpartiet
5. Folkpartiet
6. Sverigedemokraterna
7. Socialdemokraterna
8. Miljöpartiet

Restaurangmomsen

I januari 2012 sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Tanken var att motverka svartarbete och hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Det skulle så klart också bli lättare att driva krog. Två år senare går åsikterna minst sagt isär om effekterna av reformen. Skeptikerna säger att den antingen inte skapat fler jobb eller att de jobb som skapats blivit väldigt dyra. Förespråkarna säger att sänkningen gett fler jobb till unga, billigare restaurangmat och dessutom främjat integrationen. Oavsett vem som har rätt vill Sveriges alla krögare gärna behålla den lägre momsen.

CENTERN: Vill behålla 12 procent moms.”Vi har drivit på för sänkt moms på restaurang och cateringtjänster. Reformen har lett till fler jobb och lägre priser. Det är en viktigre form för unga och utlandsfödda som ofta har sitt första jobb i restaurangbranschen.

MODERATERNA: Vill behålla 12 procent moms.

KRISTDEMOKRATERNA: Vill behålla 12 procent moms. ”Fler sektorer kan behöva sänkningar av momsen i framtiden, exempelvis tjänstesektorn med frisörer, kemtvätt och bilreparationer, inte minst för att för att stimulera jobb i tjänstesektorn.”

FOLKPARTIET: Vill behålla 12 procent moms.

SOCIALDEMOKRATERNA: Vill återställa momsen till 25 procent.

VÄNSTERPARTIET: Vill återställa momsen till 25 procent.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Vill återställa momsen till 25 procent.

MILJÖPARTIET: Vill behålla 12 procent moms tills vidare. När beslutet togs 2011 röstade Miljöpartiet nej till sänkningen. I dag anser de att man inte kan byta fram och tillbaka hela tiden och vill avvakta med en eventuell förändring till 2016 då reformen har utvärderats.

Rot- och rutavdraget

Att kunna göra avdrag för hushållsnära tjänster och ombyggnationer skulle öppna upp för många nya företag inom bland annat bygg- och städbranschen. Även denna åtgärd har såklart både förespråkare och motståndare. Förespråkarna pekar på att nästan 1,5 miljoner människor använde avdragen 2012, och anlitade 85 000 företag för att genomföra arbetet. Dessutom säger de att svarta jobb blivit vita. Motståndarna säger att de svarta jobben växer parallellt med de vita och att pengarna i stället bör användas till den offentligt finansierade välfärden.

CENTERN: Vill behålla avdragen som de är.

MODERATERNA: Vill behålla avdragen som de är. Rut och rot är ett led i alliansregeringens jobbsatsning och partiet anser att avdragen underlättar vardagslivet för fler, skapar fler jobb och gör även att tidigare svarta jobb blir vita.

KRISTDEMOKRATERNA: Vill utöka med fler tjänster, till exempel it-tjänster.

FOLKPARTIET: Vill behålla avdragen som de är.

SOCIALDEMOKRATERNA: Vill minska rutavdraget till 25 000 kronor och ta bort avdraget helt för läxhjälp. Socialdemokraterna vill begränsa det enskilda rututtaget till 25 000 kr år. De anser att den summan väl täcker normal städhjälp och andra arbeten i hemmet som avdraget är tänkt att täcka.

VÄNSTERPARTIET: Vill avskaffa rutavdraget och fasa ut rotavdraget över tid. Vänsterpartiet vill avskaffa rutavdraget och använda kostnaderna för denna skattesubvention till att förbättra den offentligt finansierade välfärden.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Positiva till rot- och rutavdragen, men ger inga besked.

MILJÖPARTIET: Vill rikta in rotavdraget på tjänster som leder till mindre energiförbrukning. Vill också inkludera hyresrätter i rotavdraget.

Arbetsgivaravgifter

Den kanske allra viktigaste frågan förmånga småföretagare. Sänkta arbetsgivaravgifter skulle ge en direkt effekt på lönsamheten i småföretag, och göra det lättare att anställa. Å andra sidan skulle det bli dyrt att genomföra en sådan reform. Förslagen på hur man ska göra är många och spretiga, och sänkningen av bolagsskatten och ett ökat utrymme för utdelning i fåmansbolag är andra initiativ som tagits i samma syfte. Att en sänkning skulle ge mer pengar till företagen är det ingen som ifrågasätter, däremot om det är det bästa sättet att spendera statens pengar.

CENTERN: Vill sänka arbetsgivaravgifterna för de första anställningarna i växandesmåföretag.

MODERATERNA: Vill att det ska se ut som det gör i dag.

KRISTDEMOKRATERNA: Vill sänka arbetsgivaravgifterna med tio procentenheter upp till en lönesumma om högst 300 000 kronor per helårsanställd eller högst 3 miljoner kronor för ett företag med mer än tio anställda.

FOLKPARTIET: Vill sänka arbetsgivaravgiften med tio procentenheter på de första 300 000 kronorna i varje företagslönesumma.

SOCIALDEMOKRATERNA: Vill ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Anser att halveringen av arbetsgivaravgiften för unga inte fungerar och lutar sig mot utredningar som kommit fram till detsamma.

VÄNSTERPARTIET: Vill ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Vill ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga.

MILJÖPARTIET: Vill ta bort sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Vill dock sänka arbetsgivaravgifterna för småföretag. Miljöpartiet föreslår att arbetsgivaravgiften ska sänkas med 10 procent och att egenföretagare får motsvarande sänkning av egenavgiften.

KÄLLOR: centern.se, moderat.se, kristdemokraterna.se, folkpartiet.se, mp.se, sverigedemokraterna.se, socialdemokraterna.se, vansterpartiet.se, abouttime.se och besoksliv.se

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode