Menu
Forskaren tipsar

Så triggar du mottagarens hjärna

På under en halv sekund har hjärnan bedömt om en reklamfilm eller annons är intressant. Det sätter onekligen press på dig som marknadsförare. Här får du knepen om hur du triggar målgruppens hjärna.

Så triggar du mottagarens hjärnaI en tid när kampen om konsumenterna blir allt hårdare kan det vara de små faktorerna som avgör om ett reklambudskap når fram. Färg, form och placering är bara några av bitarna som måste klaffa för att väcka intresset hos mottagaren. Men det gäller att tänka till, för enligt forskarna har du inte ens en sekund på dig.

– När hjärnan utsätts för ett synintryck så gör vi omedvetet en reflexiv bedömning om vi ska fortsätta titta på detta, vilket tar omkring 0,1-0,3 sekund, berättar Erik Modig, som är forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Vad fångar då vår uppmärksamhet?

– En klassiker är färgen röd. Likaså att stora format och rörelse fungerar, säger Erik. När vi väl uppmärksammat något så görs en aktiv bedömning om hur relevant det är för dig som individ. Därför gäller det att snabbt få oss att behålla intresset.

– Det är alltid en balansgång mellan att vara nyskapande och presentera relevant information för kunden, säger han. Men det gäller också att komma med något nytt, information som man redan hört blir man inte intresserad av.

citatKreativ twist belönas

Erik föreläser för företag om hur de kan förbättra sin marknadsföring, och enligt honom finns det några strategiska drag som belönas extra av konsumenten: 

– Först och främst handlar det om att hitta en känslomässig koppling till kundens nuvarande humör. Var befinner sig kunden när denne utsätts för vår reklam? Tittar personen exempelvis på en komedi så är det troligare att rolig reklam når fram. Överlag mottas även kreativ marknadsföring bättre, för då uppfattar kunden att annonsören brytt sig lite extra. Det ger i sin tur en positiv effekt på hur kunden ser på företaget. Även kreativa placeringar kan öka uppmärksamheten. Både den ökade uppmärksamheten och anseendet kan senare leda till ökad försäljning.

– Jag vet en hundfirma som satte små flaggor med reklam på hundbajs som inte plockats upp. Det ökar ju kännedomen, för det sitter ju där alla ser det, säger Erik.

Erik Modig, forskare HandelshögskolanFacit på förhand

Numera kan man med hjälp av magnetröntgen testa hur hjärnan påverkas av reklam. 

– Vissa områden i hjärnan styr bland annat gillande och köpbeteende, och med magnetröntgen kan man se hur exempelvis en reklamfilm inverkar på dessa områden. Detta kallas för neuromarketing och har vuxit på senare år, kanske främst för att magnetröntgen har blivit allt billigare, förklarar Erik. 

Fram tills nyligen har detta använts främst i forskningssyfte, men nu börjar det bli möjligt att i förväg testa en reklams mottaglighet med hjälp av neuromarketing. Något som kanske inte skulle ge marknadsföraren facit på förhand, men åtminstone en fingervisning om reklamens duglighet. 

Tre tips för att nå ut

 

Se till att nå ut vid rätt tillfälle - när målgruppens hjärna vill ha informationen. En person är exempelvis mer mottaglig för en bilreklam när han eller hon aktivt letar efter en bil. 
Läs mer: Prediktiv marknadsföring i praktiken

tvåTrigga rätt känslor. Var befinner sig kunden när han eller hon utsätts för reklam? Tittar personen exempelvis på en komedi så är det troligare att rolig reklam når fram.

treTänk på att kreativ marknadsföring mottas bättre, för då uppfattar kunden att annonsören brytt sig lite extra. Det ger i sin tur en positiv effekt på hur kunden ser på företaget.

Läs även 

Så funkar content marketing »
4 steg till en lyckad kampanj »

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode