Menu
Risk- och kreditlösningen

Så tar Dahl och Optimera upp kampen mot bedragarna

Bedrägerierna ökar och utgör ett växande problem för Sveriges risk- och kreditchefer. Handelsföretagen Dahl och Optimera har tagit upp kampen mot bedragarna – genom att inkludera tjänsten Fraud Solutions i sina automatiserade kreditbeslut.

Elizabeth Jönson är risk- och kreditchef för systerbolagen Dahl Sverige AB och Optimera Svenska AB. Med 9 miljarder kronor i samlad omsättning finns det knappast något viktigare för Elizabeth och hennes avdelning än att ha järnkoll på kunderna. 

Elizabeth Jönson– Vi hanterar väldigt stora volymer och väldigt många kunder, och de allra flesta är dessutom fakturakunder. Det gör det affärskritiskt att ha kontroll på vilka våra kunder är och hur deras ekonomi ser ut, berättar Elizabeth.

Men det räcker inte att bara få in data om kunderna – den måste dessutom hanteras, analyseras och presenteras på ett sätt som ger Dahl och Optimera förutsättningarna att ta rätt beslut.

 – Det viktiga är ju att kunna dra slutsatser av all den data vi har tillgång till. Det är först då vi kan se till att ligga på rätt risknivå, och samtidigt ge bra service och snabba svar såväl internt som till våra kunder.

Automatiserade kreditbeslut

Dahl och Optimera använder sig av Bisnodes tjänst Decision Support för hela sin kredithantering. Det är ett mallverktyg som ligger till grund för kreditbedömningen, och som flyttar fram gränssnittet för Elizabeth och hennes team.

– Decision Support samlar all information och ger oss en initial bedömning på varje kund – komplett med en kreditrating och en föreslagen kreditgräns. Svaret kommer på några sekunder. Dessutom sker en daglig uppdatering av kredithändelser, vilket innebär att vi direkt ser om något förändrats i våra kunders ekonomiska förutsättningar. Många företag gör en kreditupplysning på nya kunder, men det är lätt att glömma att majoriteten av kreditförlusterna sker på de befintliga och redan godkända kunderna. Just därför uppdateras systemet dagligen med nya kredithändelser.  

– Det här hjälper oss flera gånger varje dag. Ibland händer det ju att en kund slår i taket på sin limit och då kan vi snabbt gå in i vårt affärssystem och få tillgång till den senaste informationen – utan att behöva göra en ny kreditupplysning. Ofta är det inga problem, och vi kan godkänna köpet ändå. På så sätt hjälper Bisnode oss både i vår försäljning och i vår riskhantering.

Läs mer: Om Bisnodes lösningar för automatiserade kreditbeslut »

Hanterar bedrägeriförsök med Bisnode Fraud Solutions

En allt viktigare uppgift för alla risk- och kreditchefer är att hantera bedrägeriförsök. Siffror från BRÅ visar att bedrägerier är Sveriges snabbast växande brottsform. På Dahl och Optimera har Elizabeth valt att inkludera tjänsten Fraud Solutions i kredithanteringssystemet. Fraud Solutions identifierar möjliga bedrägeriförsök på ett tidigt stadium.

– Utan hjälp så vet vi ju inte om vi har blivit utsatta för ett bedrägeri förrän det är alldeles för sent. Nu får vi i stället ett så kallat super-avslag så fort vi ställer kreditfrågan – och det händer faktiskt en eller två gånger varje månad!

Det stora problemet med bedrägerier är att företagen som genomför dem ofta går i konkurs – för att sedan dyka upp i ny skepnad. Genom smarta mönsterigenkänningsalgoritmer kan Fraud Solutions varna för företag även om det specifika organisationsnumret aldrig tidigare varit inblandat i bedrägerihärvor. För Elizabeth Jönson underlättar Bisnodes tjänster genom hela beslutskedjan.

– Decision Support gör att vi sparar tid och pengar, det ger oss bättre överblick och gör att vi tar bättre beslut. Att vi kan integrera all vår kredithantering i ett system och via en leverantör gör också att vi lättare kan anpassa lösningarna till våra egna förutsättningar och till framtidens utmaningar.

Om Dahl Sverige AB och Optimera Svenska AB


Dahl Sverige är landets ledande handelsbolag inom VVS med 69 butiker runtom i Sverige. 

Optimera Svenska AB är en av Sveriges största byggvaruhuskedjor med sammanlagt 45 butiker. 

De båda systerföretagen ägs av franska Saint-Gobain och sysselsätter 1800 personer i landet.

Den samlade omsättningen uppgår till mer än 9 miljarder kronor. 

Så hjälper Bisnode Dahl och Optimera

  1. Kreditrating och limit på bara några sekunder
  2. Dagliga uppdateringar av kredithändelser
  3. Ett system för all kredithantering
  4. Fraud Solutions som varnar direkt vid ett misstänkt bedrägeriförsök

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:


Jonas Westerlund
Jonas Westerlund

Kontaktperson
070 947 10 49
jonas.westerlund@bisnode.com

Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode