Menu
Experten svarar

Så skyddar du företaget mot id-kapning

Identitetsstölder blir allt vanligare när livet i allt större utsträckning flyttar ut på
nätet. I takt med att problemet uppmärksammas blir vi bättre på att skydda våra
digitala identiteter – men våra företag är vi inte alltid lika bra på att skydda.

ATT SKYDDA ETT FÖRETAG, vare sig det är en enskild firma eller ett aktiebolag, innebär fler utmaningar än att skydda en privatperson. Flera olika människor kan ju representera och göra inköp till ett företag och företag kan också ha många olika adresser. Det gör det lättare att på falska grunder köpa varor på ditt företag och få dem levererade till en annan adress. Samma problematik kan också göra det svårare för dig att upptäcka att något är fel.

ID-kapning av företaget leder till många problem

Problemen stannar dock inte där. Vill det sig illa kan människor registrera ditt företag på olika sajter, teckna ett medlemskap på ett socialt forum eller teckna mobilabonnemang och ta lån på ditt företag. De kan till och med lyckas ändra uppgifter hos Bolagsverket, och till exempel byta adress på ditt bolag, eller begära ut kreditupplysningar i ditt företags namn.

CitatDet sistnämnda är ett inte helt ovanligt problem. Någon som vill kolla upp ett företag eller en privatperson, och har någon typ av ont uppsåt, vill ju inte göra det i sitt eget namn. Genom att kapa ditt företags identitet kan de göra en kreditupplysning i ditt bolagsnamn, vilket innebär att ditt namn kommer att stå på omfrågandekopian som alltid går ut till den som kollats upp. Resultatet kan bli oro, ilska och mängder av telefonsamtal riktade till dig.Upptäck identitetsstöld och agera snabbt 

Skulle någon lyckas kapa din företagsidentitet kan det alltså kosta både tid, pengar och energi. Det finns i dag inget vattentätt sätt att undvika id-kapning, men däremot finns det nu ett sätt att upptäcka en identitetsstöld i god tid. Och det är oerhört viktigt. Upptäcker du en förändring tillräckligt snabbt hinner du ofta agera innan någon hunnit ändra en lagfart, byta adress eller ta ut krediter i ditt namn.

Min Upplysning – tre tjänster som ger dig full koll

Därför har Bisnode utvecklat Min Upplysning – tre tjänster som ger dig full koll. Med Mina Uppgifter kan du se alla förändringar som sker i de viktigaste registren som hanterar dina personuppgifter: Skatteverket, Spar (Statenspersonadressregister), Lantmäteriet, tingsrätter, Bolagsverket, Kronofogden samt Post- och InrikesTidningar. Med andra ord, försöker någon ändra något, ta ett lån eller ändra en adress kan du se det på en gång. Tilläggstjänsten Min Bevakning gör dessutom att alla förändringar som sker skickas ut till dig en gång om dagen via sms, mejl eller Bisnodes app Min Upplysning.

Minimera skadan

Tjänsten Företagsbevakning ger dig också information om förändringar som sker i de bolag du har engagemang i.Id-kapning är ett växande problem som ingen kan skydda sig helt emot, åtminstone inte utan att leva ett begränsat liv. Men med dessa tjänster kan du minimera skadan och ta tillbaka kontrollen över ditt digitala jag och företag.

Porträttfoto: Alexander Pihl Bild: Shutterstock

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz

Biz

Läs även

Min upplysning ger dig koll
Skydda dig mot identitetskapning
Se vem som har kollat upp dig med Min Upplysning. 
Så vet du att Anders inte är en Johan 
Vanliga frågor för företag

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Andreas Kumlin
Andreas Kumlin

Large Account Manager
46 736 69 35 03
andreas.kumlin@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode