Menu
Experten tipsar

Så skyddar du dig mot identitetskapning

Allt fler får sin identitet kapad av bedragare som köper varor i den drabbades namn. Bisnodes produktexpert Mikael Jakobsson, förklarar varför det är viktigt att ha koll på sin identitet, både som privatperson och företagare.

Mikael JakobssonHur vanligt är identitetskapning?
– Antalet bedrägerier med hjälp av stulna identiteter ökar markant och är lika vanligt för privatpersoner som företag. Det börjar oftast med att bedragaren beställer id-handlingar i ditt namn.

Vad kan man råka ut för?
– Oftast utnyttjas personuppgifter för att köpa varor. Om bedragaren ansöker om ett nytt kreditkort eller id-handling i ditt namn kan det dröja ett tag innan du märker att du är utsatt för ett bedrägeri och skadeverkan kan redan ha hunnit bli stor. Kanske reagerar du först när du får hem en kopia på kreditupplysningen eller när det kommer en faktura eller ett inkassokrav på det som bedragaren köpt i ditt eller i ditt företags namn.

CitatVad är Bisnodes mobilapp ”Min Upplysning”och varför ska jag använda den?
– Det är en tjänst som ger ökad trygghet och underlättar i vardagen. Den hjälper dig att hålla koll på ekonomin – ger en samlad information om inkomst- och taxeringsuppgifter och eventuella betalningsanmärkningar. Med en och samma mobilapp kan du bevaka både dina privata handlingar och ditt företags.

– I appen finns dessutom funktioner som i ett tidigt skede ger indikationer på om ens identitet kan ha blivit kapad. Du får meddelande direkt i mobilen om det till exempel gjorts en kreditupplysning på dig via Bisnode. Även om det inte skett ett bedrägeri får du snabbt en varningssignal och kan reagera direkt. Om exempelvis ett ärende går till betalningsföreläggande, får du en notis i din mobil och får då chansen att stoppa ärendet innan det blir en betalningsanmärkning.

– Som företagare kan du hålla dig uppdaterad om händelser som sker i de bolag du har engagemang. Du får notiser i mobilen om exempelvis styrelseförändringar eller förändrat kreditbetyg.

Läs mer: Appen Min Upplysning gör att du kan upptäcka och stoppa id-bedrägerier snabbt »

Fem sätt att skydda sin identitet

Gör det svårt för bedragaren att vittja din brevlåda – använd lås.

Kasta aldrig viktiga dokument i pappersinsamlingen.

Var medveten om vad du gör på internet – lämna inte ut dina personuppgifter i onödan.

Skaffa dig en bevakningstjänst, som direkt ger dig information i mobilen eller via e-post om någon obehörig tagit kreditupplysning i ditt namn – så du snabbt kan agera om något är fel.

Polisanmäl direkt om du blivit av med kreditkort eller id-handlingar och spärra din kreditupplysning hos kreditupplysningsföretaget.

Text: Camilla Littorin Foto: Sammy Steen

Tidningen Biz

Läs även

Håll koll på ditt digitala jag »
Se vem som kollat upp dig med Min upplysning »

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Mikael Jakobsson
Mikael Jakobsson

Kontaktperson
070 947 11 68
mikael.jakobsson@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode