Menu
Du som chef

Så mycket får årets julklapp kosta

Julen närmar sig och många företagare planerar den årliga julklappen till sina anställda. Men vad får en julklapp kosta och kan man ge presentkort? Biz guidar dig bland årets regler när du planerar julklappsutdelningen till dina medarbetare.

Så mycket får årets julgåva kosta.

I ÅR ÄR JULGÅVOR skattefria för den anställde om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Om julklappen kostar mer än så blir den anställde förmånsbeskattad på hela beloppet, säger Pia Blank Thörnroos, expert på Skatteverket.

För att julgåvan ska vara avdragsgill får det inte vara kontanter. Presentkort som inte kan bytas mot pengar räknas som enskattefri gåva, liksom presentkort på rot eller rutarbete – även om presentkortetvid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion. Med rotarbete menas reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. När det gäller rutarbete räknas hushållsarbete som städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete och barnpassning.

Om du ger medarbetare möjlighet att skänka 450 kronor till valfri ideell organisation som julgåva, blir den anställde förmånsbeskattad då det jämställs med att han/hon har fått pengar som sedan skänkts bort. 

Fem tips inför årets julklappsutdelning:

JULKLAPP

Om julklappen kostar mindre än 450 kronor inklusive moms är den skattefri. Den skattefria julklappen får inte bytas ut mot kontanter. Exempel på skattefri gåva kan vara presentkort på rot- och rutarbete, även om den anställde får rätt till skattereduktion.

IDEELL JULGÅVA

Du kan ge dina medarbetare möjligheten att skänka 450 kronor till välgörande ändamål. Men kom ihåg att de anställda blir förmånsbeskattade eftersom det jämställs med att de har fått pengar, som de sedan skänkt bort. Bättre att som företag skänka hela beloppet.

GÅVA TILL KUNDER

Julklapp till kund är inte avdragsgill. Dyrbarare gåvor kan bedömas som muta. Men du kan dra av för mindre gåva till kund i samband med representation, högst 180 kronor exklusive moms per person. Avdrag för enklare reklamgåvor av obetydligt värde är tillåtet, till exempel pennor med din logotyp.

JULFEST OCH JULBORD

Att bjuda dina anställda på julbord är en skattefri förmån för dem så länge det gäller intern representation, som exempelvis en personalfest. För personalfest kan du göra avdrag för mat med 90 kronor per person och för lokal, musik och underhållning med 180 kronor per person exklusive moms.

JULBORD FÖR KUNDER

Om du bjuder dina kunder på julbord får du dra av för kostnader med 90 kronor per person, exklusive moms. Men avdraget får bara göras om det sker i anslutning till en affärsförhandling.

Text: Camilla Littorin. Bild: Getty Images.

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com

Läs även:

10 sätt att engagera dina medarbetare.  
Fem tips för dig som chef: Satsa på friskvård.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode