Menu

Så lyckades Pontus spåra sin familj i Nepal

Allt går att hitta – om du vet hur du ska gå till väga. Det kan Pontus Holmberg intyga, för via nätet lyckades han spåra sina rötter i Nepal. Här delar han med sig av sin otroliga historia och avslöjar de bästa sökknepen.

Numera kan du få reda på mycket via några enkla knappklick. Men hur gör man när det inte räcker med att googla? Den frågan ställde sig Pontus Holmberg hösten 2011. Han hade som några år gammal adopterats från ett barnhem i Nepal, och när han skulle åka på bröllopsresa väcktes en längtan. Han ville besöka Nepal och ta reda på mer om sina rötter.

Ostrukturerade register

Detta blev startskottet för en flera månader lång jakt. Det kan tyckas ironiskt att Pontus, som till vardags är affärsutvecklare för Bisnode, nu var tvungen att börja från noll.

– Nepal är ett ostrukturerat land med dåliga register. I bästa fall finns det handskrivna papper. Adresser finns inte på samma sätt som här, bara områden. Enligt barnhemmet fanns ingen annan information än att pappan avlidit och min mamma stuckit till Indien, men jag ville inte ge mig.

Pontus tog fram en lista på olika myndighetspersoner som kunde ge mer information och han mejlade dem en gång i veckan. Efter ett halvår fick han svar.

– En av tjänstemännen hade letat fram fyra handskrivna rispapper i stadsarkivet, som han mejlade mig som en pdf. Jag har turligt nog en nepalesisk vän som översatte dem åt mig.

Det framgick att Pontus och mamman varit bosatta i ett hus där hon jobbat som hushållerska. Det stod också ett namn på kvinnan som lämnat Pontus till barnhemmet. Om han hittade henne skulle hon kunna ge svar på vad som hänt mamman. 

Började pussla

– Jag hade bara ett kvinnonamn och en stadsdel att söka på. Det var som att försöka hitta en Annika Gustavsson i Stockholm för trettio år sedan – inte helt lätt, säger Pontus.

Han satte sig med sin nepalesiske vän och analyserade infon han fått, vad den egentligen sa: För att ha råd med hushållerska behövde man tillhöra den övre medelklassen.

– På Google maps ringade vi in ett område kring barnhemmet, med en rimlig radie för att kunna gå och lämna in mig. Sedan berättade min vän vilka områden som välbeställda personer bodde i. Det gav tre områden, och efter en förfinad googlesökning fick jag fram ett excel-dokument med personer som donerat motsvarande en nepalesisk årslön till ett kloster. Via Nepals Eniro hittade Pontus  tre kvinnor med samma namn och en ny Google-sökning ledde Pontus till en blogg tillhörande en professor vid ett amerikanskt universitet.

– Professorn skriver att han varit i Nepal och besökt sin svärmor, som har just detta namn och bor i det område jag lyckats ringa in. Kan det vara samma kvinna som lämnat mig på barnhemmet?

Till slut lyckades Pontus få kontakt med professorns fru, som blev helt lyrisk.

– Hon är ett av barnen i familjen där jag tillbringade mina första år medan mamma var deras hushållerska.

Känslosamt möte

Så, på bröllopsresan i juni 2012, fick Pontus äntligen träffa de människor han växt upp tillsammans med innan han adopterades av svenska föräldrar. Det var ett känslosamt möte.

– Jag är så oerhört tacksam för dagens teknologi, det hade inte gått utan internet. Först nu förstår jag verkligen vikten av ordnade register och att ha all information på ett och samma ställe, säger Pontus.

Han drar paralleller till Bisnodes tjänster.

– Det är därför InfoTorg används av såväl myndigheter som företag. De kan enkelt säkerställa att du är du, och få en helhetsbild av dina åtaganden. Hade den använts i Nepal hade de sett att min mamma inte alls flytt till Indien, utan var döende i tuberkulos. De hade också kunnat ta fram information om kvinnan som lämnat in mig på barnhemmet.

Pontus är övertygad om att det i framtiden kommer att gå ännu enklare att söka.

– Folk vill inte längre få fram irrelevant info på Google och framtidens sökmotorer kommer att förstå vad det är du letar efter. Om du söker på en person hittar du allt på samma ställe. Så tar ju vi på Bisnode fram informationen redan idag. Tänk vad det hade sparat tid för mig!

------------------------------------------------

Pontus bästa tips!

– Så söker du på rätt sätt.

Ha en klar strategi över vad du söker efter.

Att spontant söka och leta efter information brukar leda till att man aldrig riktigt kommer till själva kärnan.

Identifiera viktiga nyckelord eller termer.

Försök specificera din sökning så gott det går. Fundera på vad informationen du fått fram verkligen innebär, försök avkoda den.
–  I mitt fall var det avgörande att förstå, att någon med hushållerska bara kunde bo i vissa områden, säger Pontus.     

Tre smarta verktyg som förenklar informationssökandet i Sverige:

 Bisnodes tjänst InfoTorg 

Via tjänsten InfoTorg får du sekundsnabb tillgång till den information du behöver. Här får du fakta om alla personer, företag, fordon, fastigheter samt juridiska händelser i Sverige.

Bisnode Alert

Med appen Bisnode Alert får du koll på företag och bolag. Här kan få snabba uppgifter om allt från förändrat kreditbetyg, betalningsanmärkningar och styrelseförändringar till andra uppgifter som visar hur ett företag mår. Läs mer här.

Bisnode Automatiserade kreditbeslut

Om du snabbt behöver information om en person eller behöver veta om ett företag är kreditvärdigt, testa tjänsten Automatiserade kreditbeslut. Med det verktyget kan du snabbt och lätt säga ja till fler kunder – i stället för att säga nej när det kanske inte behövs. Läs mer här.

Vill du bli en ännu vassare informationssökare? Kom ihåg att föranmäla intresse till Bisnodes utbildningar som går av stapeln hösten 2014.
 

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode