Menu
Experten tipsar

Så hittar du nya kunder

Hur hittar man nya kunder, och när bör man överhuvudtaget leta efter dem? Vi har
pratat med Nicke Rydgren som är chef för Bisnodes analys- och konsultavdelning
och sitter i panelen på DI:s Gasellen.


Mina affärer börjar gå dåligt. Hur hittar jag nya kunder?

– Först och främst ska du fundera på om nya kunder faktiskt är det din verksamhet behöver för att växa. Många företag drar direkt den slutsatsen, men att skaffa nya kunder är inte det enda sättet att förbättra resultaten. Är det ökad omsättning du är ute efter? Då kanske du ska satsa på korsförsäljning till befintliga kunder. Är det ökad lönsamhet du vill ha? Då kanske du bör se över din kostnadsbild. Analysen av vad du behöver är otroligt viktig, på samma sätt som läkarens diagnos behövs innan medicinen skrivs ut.

Ok, jag har funderat på saken och det är definitivt nya kunder jag behöver.

– Då så! Då gäller det först och främst att identifiera vilka det är du ska kontakta. En utmärkt informationskälla är dina nuvarande kunder; det du levererar till dem bör du kunna leverera till andra liknande företag. Den här så kallade ”tvillingmetoden” är ett enkelt och effektivt sätt att identifiera potentiella kunder.

Hur ska jag hitta tvillingarna?

– Du analyserar vika parametrar som gäller, till exempel tillverkandeindustri som omsätter minst 100 miljoner i Stockholms län”. Ibland är det lätt och ibland är det mer utmanande och då kan vi på Bisnode hjälpa dig med att analysera och dra ut rätt målgrupp.

Vad är nästa steg?

– När du har lokaliserat de bästa potentiella kunderna gäller det att upprätta en handlingsplan som visar hur och med vem du ska kommunicera. Dock viktigt att inte fastna i planeringsprocessen. Att få in nya kunder är ofta enlång process som det är. De flesta tror att det tar 3-4 månader, men egentligen handlar det ofta om 6-18 månader.

Jag kan inte lägga ett år på att jaga kunder, vad gör jag istället?

– Först och främst finns det inga genvägar. Men du kan jobba på din egen hittbarhet, det vill säga se till att de som letar efter en leverantörs om er faktiskt kan hitta er, på nätet och genom andra kanaler. Ett annat bra knep är att jobba aktivt med dina nuvarande kunder för att få dem att rekommendera er.

Sist men inte minst, vilka fallgropar ska jag undvika?

– Missa inte att dokumentera er arbetsprocess och interaktionen med de företag ni kontaktar. På så sätt kan ni räkna på hur mycket tid och resurser letandet kräver och vad ni får tillbaka på lång sikt. Med en tydlig struktur kan ni dessutom återvända till företagsom sagt ”kanske” något år tidigare. Det är en gyllene möjlighet som många missar eller helt enkelt glömmer bort. ■

Foto: Evelina Carborn

Läs även:

Supertipsen för bättre målgruppsurval

Bäst kampanj för pengarna

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395 kr per år och ges ut åtta gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Skriv ut

FÖR MER INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA:

Nicke Rydgren
Nicke Rydgren

Kontaktperson
070 543 59 00
nicke.rydgren@bisnode.com

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode