Menu
Personuppgiftslagen på 3 minuter

Så funkar PUL

Många tror att personuppgiftslagen bara är något som större företag behöver bekymra sig om. Men glöm det. En Excelfil med gamla kunder kan innebära ett lagbrott som snart kan leda till riktigt saftiga sanktionsavgifter.

Kerstin WardmanPersonuppgiftslagen (PUL) reglerar hur och vilka personuppgifter företag får registrera elektroniskt, samt vad som krävs för att uppgifterna ska få registreras. Och det här handlar långt ifrån bara om stora företags kundklubbar eller myndigheters register.

– Som företagare, oavsett hur liten eller stor man är, får man inte hantera personuppgifter på vilket sätt som helst, förklarar Kerstin Wardman, bolagsjurist på Bisnode.

– Har du ett adressregister över dina kunder, ja, då omfattas det registret av PUL och du är ansvarig för att det är förenligt med lagen. Gör du inte det riskerar du höga sanktionsavgifter. Och i maj 2018 när PUL ersätts av EU:s dataskyddsförordning kan de här avgifterna landa på mellan tio och tjugo miljoner euro.

"Har du ett adressregister över dina kunder? Då omfattas det registret av PUL och du är ansvarig för att det är förenligt med lagen.”

– Den nya lagen är gemensam för alla EU:s medlemsländer och har tagits framför att skydda privatpersoners integritet, framför allt från den datahamstring som pågår i sociala medier. Men den gäller för alla företag, så det är bra att ta reda på hur det påverkar firman redan nu.

Huvudregeln för att du ska få registrera någons personuppgifter,till exempel namn, adress och telefonnummer,är att du har fått ett godkännande från personen. Är hen kund hos dig räknas det som samtycke.

Vill du lära dig mer om PUL?

Välkommen på kurs hos Bisnodeakademin där kommer vi gå igenom grunderna i PUL men också klarlägga vad framtida dataskyddslagstiftning kan innebära. Läs mer om kursinnehållet. »
Tidningen Biz - en handbok för dig som driver eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode