Menu
Så funkar det:

Påverka din pension

Som företagare riskerar du att få en bra mycket lägre pension än om du hade
varit anställd. BIZ förklarar varför – och berättar vad du kan göra åt saken.

Mars 18 2014

ALLA SOM ARBETAR och bor i Sverige får pension från staten, den så kallade allmänna pensionen, som baseras på alla inkomster som du betalar skatt på. Utöver den får de flesta som är anställda tjänstepension, vilket betyder att arbetsgivaren varje månad sätter in extrapengar åt dem på ett pensionssparande. De dåliga nyheterna är att ingen sätter undan de här pengarna åt dig som är företagare, så gör du inget åt det riskerar du att bara få allmän pension.

DE GODA NYHETERNA är att du kan starta ditt eget pensionssparande utan att det är alltför krångligt. Det kallas då inte tjänstepension utan blir en form av privat sparande. Du väljer själv hur mycket du vill eller kan spara varje månad, men ett tips är att sätta undan ungefär 4,5 procent av din lön för att motsvara tjänstepensionen. Många anställda har också ett privat pensionssparande där de själva sparar lite pengar varje månad. Om du vill kompensera för det också får du höja summan du sätter undan ytterligare.

Så här räknar du ut din pension:

Hur stor din allmänna pension blir beror på din pensionsgrundande inkomst, vilken beräknas på olika sätt beroende på vilken bolagsform du har.

AKTIEBOLAG:

Din pension baseras på din lön. Håller du nere lönen för att ha pengarna tillgängliga i firman riskerar du att få väldigt låg pension. Samma sak om du tar ut pengar i form av utdelning eftersom den inte är pensionsgrundande.

ENSKILD FIRMA, HANDELSBOLAG OCH KOMMANDITBOLAG:

Din pension baseras på din vinst. Vill du ha en högre allmän pension ska du därför akta dig för att göra för stora avdrag eftersom det sänker vinsten och därmed pensionen. Gemensamt för alla företagare däremot är att inkomster över 35 000 kronor i månaden, det så kallade taket, inte är pensionsgrundande. Du kan höja din pension genom att jobba längre. Och det är okej att jobba och ta ut pension samtidigt.

SE UPP MED AVDRAGSGILLT PENSIONSSPARANDE

Du som privatperson får varje år sätta undan 12 000 kronor av dina inkomster till pension helt avdragsgillt. Det låter bra, men när du gör det sänker du samtidigt din pensionsgrundande inkomst vilket betyder att du riskerar att få mindre i allmän pension. Även om bankerna gärna marknadsför den här möjligheten behöver det för den skull inte vara bra för dig. Undantaget är om du tjänar merän cirka 35 000 kronor i månaden. Eftersom de pengarna ändå inte är pensionsgrundande kan det här avdraget vara ett smart alternativ i sådana fall.

OLIKA SPARFORMER

Bara för att du sparar pengar tilldin pension måste du inte köpa en pensionsförsäkring. Du kan lika gärna spara i till exempel fonder, kapitalförsäkringar, aktier eller investeringssparkonto. Du kan också använda ett vanligt sparkonto, men se då till att du får en ordentlig ränta.Vet du med dig att du har svårt att låta bli att använda pengarna om de finns tillgängliga kan ett avdragsgillt pensionssparande vara ett bättre alternativ – där är pengarna låsta tills du fyller 55 år.

PENSIONSPROGNOS!

Vill du testa hur mycket du måste spara eller hur länge du måste jobba för att få en viss pension? Gå in på www.pensionsmyndigheten.se/prognos.

Vill du ha oberoende pensionsrådgivning kan du vända dig till Konsumenternas försäkringsbyrå, www.konsumenternas.se ■

KÄLLA: MONICA PETERSSON, PENSIONSEXPERT PÅ PENSIONSMYNDIGHETEN
TEXT: Karin Aase ILLUSTRATION: Mats Johansson 

Artikeln kommer från Bisnodes tidning Biz, en handbok för småföretagare. Förutom handfasta tips för dig som driver eget företräder Biz även välskötta företag trygga att göra affärer med, uppdelade på län och bransch. En prenumeration på tidningen kostar 395kr per år och ges ut 8 gånger per år. Är du intresserad av att få ett gratis exemplar hem till brevlådan, eller signa upp dig på en prenumeration kontakta mikael.jakobsson@bisnode.com.

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode