Menu
Så får de koll på kunderna

Netonnet tar hjälp av Bisnodes data

Att lära känna sina kunder på individnivå blir allt viktigare för de företag som vill leverera en riktigt bra kundupplevelse. När Netonnet bestämde sig för att ta ett större grepp om sitt CRM-arbete så vände de sig till Bisnode – och det gav effekt direkt.

Pär Gancarz

– Netonnet växer snabbt och ju större vi blir desto viktigare är det för oss att ha kunskap och insikter om våra kunder. Vi har ju dessutom en stor del av vår verksamhet online – och där är kunskapen om varje kund avgörande för att kunna erbjuda bra service och en riktigt bra kundupplevelse, förklarar Pär Gancarz som är CRM-ansvarig på Netonnet. 

Pär berättar att Netonnet tidigare inte hade ett bra system för att samla och analysera all kunddata. Konsekvensen blev att de inte kunde dra några vettiga slutsatser av all kundinformation de satt på. Därför tog Netonnet kontakt med Bisnode, som jobbar med smart data och erbjuder många tjänster som kan hjälpa företag att lära känna sina kunder på riktigt.

Analys som gör skillnad

– På Bisnode kan vi analysera och tillgängliggöra kundernas interna data, vilket skapar helt nya möjligheter för de företag som vill förstå sina kunders beteenden och behov. Vi kan dessutom tillföra extern data som ger en ännu tydligare bild av kunderna, inte minst inom retail, förklarar Tommy Susak, kundansvarig på Bisnode.

Med hjälp av såväl intern som extern data kan Bisnode alltså hjälpa Netonnet att svara på frågor som till exempel:

Hur ser kundernas behov ut – egentligen?

Vilka produkter kan de vara intresserade av – idag och i morgon?

Vilken livsfas befinner sig kunden i?

Vilket prissegment är kunden intresserad av?

Hur vill kunden bli kommunicerad med?

Läs även: 5 saker du kanske inte visste du kan ta reda på om dina kunder »

– Med hjälp av den här informationen kan vi höja relevansen och träffsäkerheten i all vår kommunikation. Men fördelarna stannar inte där – det här är data som kan stötta hela företaget. Såväl inköpsavdelningen som de sortimentsansvariga kan till exempel ha stor nytta av att veta, på en djupare nivå, vad kunderna vill ha, säger Pär Gancarz.

Smart data och analys av sociala medier

Pär GancarzNetonnet har valt att samarbeta med Bisnode gällande flera olika tjänster.

– Dels köper vi extern och förädlad data som Bisnode integrerar med vår egen kunddata. Därefter analyserar Bisnode datan och levererar värdefulla kundinsikter till oss. Med tjänsten CX Toolbox, som analyserar innehållet i kundservice-chattar och på sociala medier, kan vi till och med få en bild av vad konsumenterna tycker om oss egentligen.

Pär Gancarz ger ett exempel:

– Med hjälp av CX Toolbox kan vi till exempel få reda på hur människor pratar om vårt sortiment på sociala medier, och om de tycker att det är lätt eller svårt att hitta i våra Lagershoppar. Det ger ovärderliga insikter i vad vi måste bli ännu bättre på.

Vad blir då effekten av att känna sina kunder på djupet? Målsättningen, som för alla företag, är så klart att få fler och nöjdare kunder. Och vägen dit handlar om att bli mer relevant.

Retail som det ska vara

– Tidigare kunde Netonnet ha en kampanj på hemmabio som de kommunicerade till alla kunder. Men alla behöver ju inte ett nytt hemmabiosystem just nu. I dag kan de i stället skräddarsy informationen efter kundens behov. Det kan handla om enkla saker som att marknadsföra rätt produkter till kvinnor respektive män, men också om att identifiera vilka kunder som vill köpa produkter i olika prissegment, förklarar Tommy Susak.

Samarbetet mellan Bisnode och Netonnet har bara pågått i ett par månader, men Pär Gancarz säger att han redan ser tydliga positiva effekter.

– Vi redan nu börjat få en uppfattning om vilka våra kunder är och vad de förväntar sig av oss. Dessutom, vilket är precis lika viktigt, kan vi nu se vilka som inte handlar hos oss i dag. Det ger en förståelse för hur vi ska arbeta i framtiden.


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode