Menu
Experten tipsar

Så får du betalt snabbare

Att inte få betalt i tid är vardagsmat för de flesta småföretagare. Det kanske
inte känns så jobbigt att skicka en påminnelse eller att få vänta några dagar extra – men sett över ett år kostar de här förseningarna mycket tid, energi och pengar. Så här tar du kontroll över dina betalningar.

Richard Harling

– Alla företag har samma problem och orsaken är ofta densamma – man saknar strukturer för hur man ska fakturera rätt, säger experten Richard Harling som driver Bisnodeakademins kurser i kredithantering för företag. Nästan hälften av Sveriges småföretag uppger att sena betalningar ger dem likviditetsproblem, så om du känner igen dig är du knappast ensam. Richard Harling säger att det viktigaste steget mot att få betalt i tid är att göra rätt från början.

– Alla uppgifter måste vara rätt på fakturan. Det gäller så klart den specifika fakturaadressen, din referens, beställningsnummer, exakt förfallodatum och mycket annat. Det är också vanligt att det man tror är företagsnamnet egentligen bara är ett populärnamn – och att den juridiska personen heter något annat.

Har du gjort något av dessa fel så kommer du troligen inte märka det förrän förfallodatumet har passerat och din faktura kommer i retur. Att då göra om och göra rätt kommer att innebära att du får vänta länge på pengarna.

BisnodeakademinVisa att du vill ha betalt i tid

Även om du skickar en korrekt faktura så är förseningar vanliga, framför allt om kunden är ett stort företag. Det är heller ingen tillfällighet, många företag sätter i system att förbättra sin likviditet på bekostnad av din. Därför gäller det att sätta ner foten och visa att du vill ha betalt i tid.

– Många småföretag skickar både en och två påminnelser och lägger varken på avgifter eller ränta. Man är helt enkelt rädd för att stöta sig med kunden. Men det är ju kunden som har gjort fel när han eller hon inte betalar – inte du!, säger Richard Harling.

Viktig signal till kunden

Att ta ut dröjsmålsränta och förseningsavgifter handlar dock inte om att få in lite extra pengar. I stället är det en viktig signal till kunderna om att du inte accepterar sena betalningar.

– Har du rätt att ta ut dröjsmålsränta ska du också göra det. För om kunderna lär sig att de kan snacka bort dröjsmålsräntan och förseningsavgiften kommer de säkerligen fortsätta att betala för sent, säger Richard Harling.

”Många företag sätter i system att förbättra sin likviditet på bekostnad av din. Därför gäller det att sätta ner foten och visa att du vill ha betalt i tid.”

Tre tips för snabbare betalningar

Kolla upp kunden i förväg
Det låter såklart smart att kolla upp kunderna i förväg, men hur? En titt på nätets alla företagssidor kan ge en del av svaren, men knappast alla. Att i stället beställa en kreditupplysning är en billig försäkring. Då får du information om betalningsanmärkningar, skulder, betalningsbeteenden och mycket mer.

Fakturera i förskott
Fler och fler företag försöker ta betalt eller delbetalt i förskott. Förskottsbetalningar kan förbättra din likviditet och ge dig en snabb injektion av kapital. Dessutom är det ett bra sätt att kontrollera kundernas betalningsvilja innan du lägger ner alltför mycket tid och engagemang på dem.

Fakturera snabbt
Att fakturera snabbt kan låta som en självklarhet, men många företagare är dåliga på det. Vissa samlar till och med ihop fakturorna och skickar alla vid slutet av månaden. Gör tvärtom och skicka fakturorna så fort jobbet är klart. Det signalerar att du vill ha betalt och ger dig så klart pengar snabbare.

Tidningen BizKontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode