Menu
Experten tipsar

Så hanterar du bluffakturor

Många blir mycket oroliga när de drabbas av bluffakturor, speciellt om de blir hotade med betalningsanmärkningar, Kronofogden eller stämning till tingsrätten. Därför betalar de fakturan istället för att bestrida kraven, vilket medför att bedragarna lyckats i sitt uppsåt. I de flesta fall behöver man dock inte vara orolig om man agerar på rätt sätt.

Har du fått en BLUFFAKTURA?

En faktura kan man vilja bestrida av flera orsaker. Varan kanske var sönder och företaget har struntat i din reklamation, eller så kanske du inte har fått allt du beställde. Oavsett anledning har du alltid rätt att bestrida en faktura som du inte tycker stämmer, och det finns inga risker med att göra det. Om du misstänker att det är en bluffaktura bör du dessutom polisanmäla den, läs gärna mer om det på polisens sida www.bestrid.nu.

Här är Kronofogdens råd för hur du bestrider en bluffaktura

Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriva ”Bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Bestrid på ett sätt som visar datum och tid, till exempel via e-post, fax eller rekommenderat brev. Returnera sedan fakturan till avsändaren och spara en kopia på det du har skickat. Får du påminnelser eller inkassobrev ska du bestrida dem på samma sätt. Motivera varför du bestrider och skicka med en kopia på tidigare bestridande.

Om betalningskravet lämnas till Kronofogden får du ett brev från Kronofogden. Bestrid även detta omgående, annars kan fordran bli fastställd som en skuld. Skriv att du bestridit fakturan och att det inte finns någon skuld.

Efter att du bestridit till Kronofogden kan företaget välja att driva ärendet vidare till tingsrätten. Det är då upp till företaget att bevisa att ni faktiskt ingått ett avtal.

Läs även: Bisnodes webbtjänst Infotorg hjälper dig sålla bort oseriösa företag


Vill du lära dig mer om faktura- och kravhantering?

Vi har inom Bisnodeakademin kursen Praktisk faktura- och kravhantering som vänder sig till dig som ansvarar för fakturering och kravrutiner. Välkommen att anmäla dig till en av vårens kurstillfällen. Läs mer om Bisnodeakademins hela kursutbud.

Tidningen Biz - en handbok för småföretagare

Skriv ut

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode