Menu
Företaget som gjort JA-sägandet till en konstart

Ryska Posten fixar allt

Den första stora kunden fick Ryska Posten genom att oanmält köpa glass till de anställda på kundens huvudkontor. Tre gånger. 18 år senare har Ryska Posten 500 anställda som kör bud, står i baren, sätter upp tavlor och levererar mellanmål. Eller ser till att det finns kyld Risifrutti i New York om 24 timmar.

Kreativt, glatt och lekfullt

När man kommer in på Ryska Postens kontor på Gärdet i Stockholm är det lätt att tro att man har gått av hissen på fel våningsplan. Här bjuds det på cappuccino, här spelar unga och snygga människor pingis och här har arkitekten fått fria händer att leka med glas, betong och plywood. Det känns mer Google än PostNord, om man får säga så utan att ha besökt varken det ena eller det andra företaget. Men ni förstår; det är ungt, kreativt och glatt – det är ett sånt där företag där vd:n inte tycker om att kallas för vd.

Ryska Postens vd heter för övrigt Jesper Bringby. Han är 38 år gammal och första gången han fick en lön från Ryska Posten var i slutet av 1990-talet, strax efter det att grundaren Kristoffer Jeansson hade lyckats värva den där storkunden genom att bjuda på glass.

Jesper Bringby räds inte nya idéer

Det ska vara kul att jobba

Glassanekdoten hade kunnat vara just det, bara en rolig anekdot, om det inte vore för att den lekfullheten i dag genomsyrar hela verksamheten. Här ska det vara kul att jobba och här är inga idéer för konstiga.

– Det låter ju såklart som världens klyscha, men det måste vara roligt att arbeta här. Det är så vi får människor att göra ett bra jobb, utvecklas och vilja stanna kvar länge. Medarbetarna här på kontoret, och alla som är ute på stan och cyklar och kör bil, de är verkligen våra hjältar, förklarar Jesper. Att det är högt i tak för idéer märks inte minst på företagets utveckling de senaste två decennierna. Om Ryska Posten började med logistiklösningar så har verksamheten utvecklats åt alla möjliga håll i dag. Så mycket att Jesper Bringby inte ens vill kalla det en logistikfirma längre.

"Tell us what to do"

– Vi är ett expresservice-företag. Vi har människor i bilar och på cyklar som kan hjälpa företag och privatpersoner på en massa olika sätt. Vi har infrastrukturen som gör det möjligt att säga till våra kunder ”Tell us what to do”. En gång fick vi en förfrågan om att leverera ett bollhav till en filminspelning på två timmar.

Var hittar man ett bollhav, liksom? Men vi sa ja såklart, och lyckades lösa det med hjälp av en viss hamburgerkedja och lite smart förhandling.

"Ryska Posten funkar för att vi omger oss med taggade, hungriga och kreativa ja-sägare."

Människor som alltid vill göra mer

I dag samsas flera affärsområden runt pingisbordet på Gärdet. Här sitter bland annat en eventavdelning, ett bemanningsföretag, Ryska Posten Allt-i-allo som hjälper kunder med allehanda behov och Your Special Delivery som hanterar unika och lite klurigare frakter. Inhysta i lokalerna sitter också ett klädmärke, en glasstillverkare och andra hippa småföretag – ibland för att det finns ett samarbete mellan dem och Ryska Posten men ofta bara ”för att det är kul”.

Om Jesper Bringby på Ryska Posten– Den här utvecklingen började nog för att vi är ett gäng människor som alltid vill göra mer. När man visar det så kommer förfrågningarna att börja komma. Då gäller det att säga ja och göra sitt yttersta för att lösa utmaningarna.

Men visst, säger Jesper, det blir ju lättare efter ett tag, när man har lyxen att inte direkt fundera på hur man ska få lönsamhet i varje nytt affärsområde.

Ett cykelbud kan få dubbla som servitör en kväll

– I dag har vi lyxen att kunna prioritera kundernas behov och inte jaga lönsamhet från första dagen. Men som koncept är det ganska enkelt att bredda verksamheten – det är ju bara att fråga kunderna om de behöver hjälp med något annat också. Om vi kör uppdrag åt ett företag så kan vi väl leverera fruktkorgar dit också, eller hyra ut receptionister till dem. Det var så Ryska Posten Skafferi och Ryska Posten Bemanning startade. För dem som tycker att det ändå verkar resurskrävande att starta nya verksamheter har Jesper ett viktigt råd:

– Vi startar alltid småskaligt och använder oss av de medarbetare vi har. Ett cykelbud kan få dubbla som servitören kväll och en händig kille eller tjej kan hjälpa våra kunder att sätta upp tavlor på kontoret. Märker vi att efterfrågan växer så bygger vi upp en organisation, men först då. På det sättet riskerar vi inget genom att testa.

Ute i lunchrummet spelar folk faktiskt pingis på bordet som annars lika gärna skulle kunna vara rekvisita. Och Jesper säger att om det finns någon hemlighet bakom företagsbygget Ryska Posten så är det just medarbetarna. Snittåldern på de anställda är bara 24 år och fram tills för två år sedan genomförde Jesper alla anställningsintervjuer på egen hand.

Ryska Posten omger sig med hungriga ja-sägare

– Ryska Posten funkar för att vi omger oss med taggade, hungriga och kreativa ja-sägare. Ta julsäsongen till exempel, när vi har oerhört mycket att göra. Då sätter sig många här på kontoret i bilar och på cyklar och kör bud. Och själv sätter jag mig vid ordertelefonen och tar emot beställningar. Prestige finns det inte utrymme för här, man ska vilja hjälpa till och tycka om att hjälpa till.

Jesper sätter sig själv på cykeln minst en gång i månaden och levererar service på egen hand, och det är en dag han längtar efter.

– Det är skitkul rent ut sagt. Jag får träffa kunder, snacka massa strunt och cykla runt på stan. Men förutom det så tycker jag att det är viktigt att jag då och då får befinna mig i verkligheten och är insatt i medarbetarnas vardag. Det är så vi kan se till att förbättra för alla som jobbar här. Och det är viktigt – för utan dem finns ju inte Ryska Posten. ■

Tidningen Biz - för dig som drivet eget


Kontakta redaktionen

Har du feedback på våra artiklar eller vill komma i kontakt med oss på Bisnoderedaktionen? Mejla oss gärna på: hejredaktionen@bisnode.com 
Ansvarig utgivare: Magnus Silfverberg

Läs mer om våra tjänster på www.bisnode.com Bisnode